Krize způsobí největší přerozdělení majetku za 50 let

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 5. 2009 17:55
Trh s vymáháním pohledávek bude lukrativní obor
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hospodářská krize a z toho vyplývající nesplácení úvěrů způsobí tak rozsáhlé přerozdělování majetku, ke kterému dochází jednou za 50 let.

Uvedl to generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman. "Čeká nás obrovské přerozdělení majetku. K tomu dochází jednou za padesát let," řekl Žalman. 

Situace se zhorší

Samotná Raiffeisenbank má úvěry za zhruba 140 miliard korun, z nichž podíl klasifikovaných je nižší než 3,8 procenta, což je průměr na českém bankovním trhu. Objem opravných položek k nekvalitním úvěrům v prvním čtvrtletí sice banka navýšila o vysokých 70 procent na 421 milionů korun.

Situace se ale podle Žalmana bude zhoršovat. "Krize teprve začíná prorůstat do celé ekonomiky a vytvářet negativní sekundární a terciární dopady. Na tvorbu opravných položek zřejmě bude nejhorší až rok 2010," uvedl. 

Trh s úvěry po splatnosti a vymáhání pohledávek se podle Žalmana stane vysoce zajímavým podnikáním. Raiffeisenbank se proto, ale i na základě vlastních zkušeností rozhodla postavit nové oddělení a nenechávat tuto oblast specializovaným firmám. "Když to uděláme dobře, tak si myslíme, že to bude pro nás výhodnější," podotkl. 

Objem úvěrů poskytnutých firmám v korunách a cizí měně loni vzrostl o 14,3 procenta na 850,6 miliardy korun. České domácnosti dlužily na konci března u bank a finančních institucí 906,3 miliardy korun. 

Splácení úvěrů se postupně zhoršuje. Firma CCB - Czech Credit Bureau - oznámila, že na první příčku mezi rizikovými úvěry se v březnu z bankovních úvěrů dostaly provozní úvěry, u kterých podíl splátek tři a více měsíců po splatnosti stoupl nad 7,7 procenta. Ve srovnatelném období předchozího roku to bylo pouze 3,3 procenta. Provozní úvěry představují jen asi 0,3 procenta z celkového objemu evidovaných úvěrů. 

Bankrotů bude hodně

Úvěrová pojišťovna Euler Hermes Čescob odhaduje, že počet bankrotů v Česku letos stoupne o čtvrtinu na 1690. Nejvíce rizikovými odvětvími v důsledku krize jsou údajně stavebnictví, textilní průmysl, metalurgie a automobilový průmysl, zejména jeho dodavatelé. 

Na Poradnu při finanční tísni se za letošní čtyři měsíce obrátilo více dlužníků než za celý loňský rok. Loni to bylo přes 4120 osob. K hlavním důvodům prudkého růstu patří ztráty nebo změny zaměstnání, rozchody partnerů a odchody do důchodu.


 

Právě se děje

Další zprávy