Náchodský pivovar rozjíždí byznys, soudů se nebojí

Martina Machová Martina Machová
20. 5. 2009 17:30
Náchodský pivovar útočí na trh s pivem novým ležákem. Přesto, že jej čekají soudy kvůli jeho prodeji
Foto: Martina Machová

Náchod - Noví majitelé náchodského pivovaru Primátor ve středu představili přírůstek do jejich portfolia. Má jím být jedenáctka, se kterou se do budoucna počítá jako s vlajkovou lodí celého podniku.

"My jí říkáme Primátor Ležák, distribuovat se bude ode dneška," uvedl Miroslav Kučera, předseda představenstva Libereckého investičního fondu (LIF), který je v současnosti jediným vlastníkem náchodského pivovaru.

"Volbou jedenáctistupňového piva jsme vsadili na stejnou strategii jako v případě pivovaru Svijany, která se nám osvědčila," přiznal. Právě Pivovar Svijany a Rohozec patří mezi nejznámější značky této investiční společnosti zaměřující se na regionální piva.

S novým pivem počítá zejména pro český trh se zaměřením na východní Čechy. V obchodních řetězcích by se jeho cena měla pohybovat kolem 9,50 korun, větší důraz ale chtějí klást i na distribuci sudového piva do restaurací.

Foto: Pivovar Náchod

Nová jedenáctka bude třináctým druhem, který se v Náchodě vyrábí. Dosud byly doménou tohoto východočeského pivovarů spíše pivní speciály. 

Paradoxně ale nemusí nový druh piva patřit za několik týdnů současným vlastníků. Vrchní soud v Praze totiž stále ještě nerozhodl o předběžném opatření, kterým se snaží neúspěšný zájemce o náchodské pivo Pivovar Holba zvrátit jeho privatizaci.

Náchodský pivovar byl totiž až do konce února letošního roku posledním středně velkým pivovarem drženým městem. Nyní je jeho stoprocentním vlastníkem Liberecký investiční fond (LIF), který jej od Náchoda koupil za 150 milionů korun.

Holba přitom nabízela za pivovar dokonce 185 milionů korun. Město tuto společnost však z výběrového řízení vyřadilo. A její zástupci si myslí, že neoprávněně.

Pro podezření z nekalé soutěže proto zažádala krajský soud v Hradci Králové o předběžné opatření, jež mělo převod Primátora Libereckému investičnímu fondu zamezit. LIF a město se proti němu odvolali, a žaloba putovala na Vrchní soud v Praze.

Zástupci Holby spor do konečného rozhodnutí soudu nechtějí komentovat. "V současnosti to řeší naši právníci," uvedl předseda představenstva společnosti Zdeněk Konečný.

Samotní představitelé LIFu se ale toho, že by museli náchodský pivovar v budoucnu městu vrátit, nebojí.

"Abych pravdu řekl, nedovedu si to ani představit," odvětil Miroslav Kučera na otázku, jak by případné vrácení pivovaru jeho společnost řešila a zda by po městu požadovalo satisfakci.

"Máme analýzu od renomovaných právníků, že žaloba Holby nemá na tento obchod vliv. Že ten je daný rozhodnutím zastupitelstva nám pivovar prodat, což je nezpochybnitelný právní úkon," dodal.

Foto: Pivovar Náchod

Prodej náchodského piva provázely nesrovnalosti od samého počátku. Radní se jej rozhodli prodat poprvé již v červnu 2008 a to za 135 milionů bez výběrového řízení či nezávislého odhadu jeho skutečné hodnoty přímo Libereckému investičnímu fondu (LIF).

Poté, co na kontroverzní prodej upozornil deník Aktuálně.cz společně s místními médii a opozicí, začalo zájemců o třináctý největší pivovar v České republice přibývat. O koupi se zajímal právě hanušovická Holba, slovenský Stein Beverages nebo další významný hráč z české pivovarnické scény K Brewery Group.

Náhle se také objevila nabídka moskevské obchodní společnosti Russian Tradition Group, která v tu dobu nabízela za stoprocentní podíl až 165 milionů korun.

Do nepřehledné situace kolem prodeje značky Primátor vstoupil v červnu dokonce i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Náchodské radnici doporučil soutěž skutečně vypsat.

"Jinak by se mohlo jednat o nedovolenou veřejnou podporu," upozornil již dříve místopředseda antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký s tím, že by prodej mohl skončit před Evropskou komisí.

 

Právě se děje

Další zprávy