Českou odolnost vůči krizi prověřil test. Není dobrá

Karel Toman
20. 5. 2009 12:35
Švýcarský institut podrobil 57 zemí "zátěžovému testu" odolnosti vůči krizi
Změní dočasný premiér Fischer výhledy české ekonomiky? Ilustrační snímek
Změní dočasný premiér Fischer výhledy české ekonomiky? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Lausanne, Brusel - České republice patří podle "zátěžového testu" švýcarského institutu IMD (International Institute for Management Development) v pořadí 37. místo mezi 57 státy světa.

V hodnocení konkurenceschopnosti si Česko vedlo o něco lépe. Na konci textu najdete grafiku s aktuálním pořadím (v závorce je uvedeno loňské pořadí).

Zátěžové testy jsou v poslední době oblíbeným prostředkem, jak vyzkoušet připravenost finančních institucí na případné prohloubení krize. Ten švýcarský hodnotí, jak jsou připraveny vypořádat se s krizí jednotlivé země.

Samotná Česká republika si nevedla zle v kolonce Výhled ekonomiky, kde skončila na 25. místě. V hodnocení vlády skončila 34., v obchodu ale až 43. V hodnocení stability společnosti se umístila 40.

Slovensko o příčku před námi

V celkovém hodnocení ale Slovensko figuruje jednu příčku před Českem. Nejlépe byli hodnoceni Dánové. Nejhůře pak Venezuelané.

Za Českou republikou a Slovenskem se naopak umístila například Francie (44.), Itálie (47.) či Španělsko (50.). To podle IMD ukazuje, jak výrazně může být hospodářská obnova v těchto státech komplikovaná strukturální rigiditou, která tam panuje.

Kromě připravenosti na krizi hodnotil "stress test" také to, jak jsou země schopné zlepšit v blízké budoucnosti svou konkurenceschopnost. Dánsko podle švýcarských expertů vyšlo z testu nejlépe díky odolnosti tamních podniků i úřadů a dlouhodobě stabilní společnosti.

Na předních místech se však z podobných důvodů drží i další menší země ze severní Evropy a také státy jihovýchodní Asie.

"Menší ekonomiky jsou často lépe uzpůsobeny na adaptaci a zpětný náraz v těžkých časech," uvedl v dnešním prohlášení Stéphane Garelli z IMD. Řada těchto států navíc prý už prošla finančními či realitními krizemi v nedaleké minulosti, takže už mají zkušenosti a jsou opatrnější.

Například Spojené státy se sice umístily v žebříčku konkurenceschopnosti pro letošní rok na prvním místě, avšak ve stress testu obsadily až 28. místo. Mezi 18. až 30. místem figuruje skupina zemí vyznačujících se vysokou mírou vývozu - Čína (18. místo), Tchaj-wan (21.), Brazílie (22.) či Německo (24.).

V konkurenceschopnosti si vedeme lépe

IMD dnes také zveřejnil každoroční pořadí zemí podle konkurenceschopnosti jejich ekonomik. Tomuto pořadí vévodí stejně jako loni USA následované Hongkongem a Singapurem. České republice v tomto směru patří 29. místo, Slovensku patří 33. pozice.

Zatímco "stress test" se zaměřil jen na asi vybraných 20 kritérií a spočívá spíše na odhadech, u celkového pohledu na konkurenceschopnost se zvažovalo 329 různých aspektů. Z nich dvě třetiny tvořila různá makroekonomická a další data, zbytek pak vyplývá z průzkumu. Na stranu druhou je "stress test" určitým "vhledem" do budoucnosti, zdůraznili experti IMD.


 

Právě se děje

Další zprávy