Hoteliérům ubývají klienti. Nejvíc ti zahraniční

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 5. 2009 12:26
Českým hotelům i penzionům ubývá hostů. Hlavně těch zahraničních
Na první pohled je sice turistů stále hodně. Ale už celý rok jich ubývá.
Na první pohled je sice turistů stále hodně. Ale už celý rok jich ubývá. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Brno - Celý rok už trvá odliv zahraničních turistů z České republiky. Začal v druhém čtvrtletí loňského roku a v letošním prvním čtvrtletí pokračoval. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu o cestovním ruchu. Ten vychází z údajů hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení.

"V hromadných ubytovacích zařízeních přenocovalo v prvním čtvrtletí 7,3 milionu hostů. Je to o 8,7 procenta méně než za stejné období loňského roku," uvedl statistický úřad.

Zahraničních hostů však ubylo ještě víc, počet jejich noclehů v Česku se propadl na 18,6 procenta. Oproti tomu Češi po své vlasti cestovali o něco více než v minulém roce.

Hosté mizeli z hotelů i lázní

Úbytek hostí nejvíce postihl nejluxusnější hotely - ty, které se pyšní čtyřmi nebo pěti hvězdičkami. Jen velmi mírný nárůst, necelé jedno procento, zaznamenaly v počtu noclehů chatové osady a turistické ubytovny.

Lépe než drahé hotely si nevedly ani lázeňské domy. Také u nich se projevil téměř třináctiprocentní úbytek všech hostů, těch ze zahraničí ubylo dokonce o více než 15 procent.

Zahraniční hosté přijížděli nejčastěji z Německa, nejčastěji v Česku také nocovali. Ovšem i Němců přijelo do Česka v letošním prvním čtvrtletí méně než před rokem, přesně o 15,9 procenta.

"Konec ledna a únor jsou v oboru cestovního ruchu tradičně velmi slabé měsíce. Propady jsou navíc prohloubeny ekonomickou krizí, která zahraniční turisty odrazuje od návštěvy cizích zemí a oni spíše vyčkávají, jak se jejich situace vyvine. Podobný vývoj sledujeme nyní také u české klientely, která například v loňském roce již čile objednávala zájezdy na léto nebo silvestrovské pobyty, letos je však také ve fázi nejistoty a vyčkává, jak se bude dál vyvíjet jejich ekonomické zázemí," uvedl Jan Davídek ze společnosti Hotel.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy