Německo, Maďarsko i Slovensko hlásí propad ekonomiky

Veronika Skálová Tomáš Fránek, Veronika Skálová
15. 5. 2009 9:36
Německo je v nejhorší kondici od roku 1990
Foto: Reuters

Berlín - Výkon německé ekonomiky se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o rekordních 3,8 procenta proti předchozím třem měsícům. V meziročním srovnání dokonce o 6,7 procenta.

Jde o nejhorší výsledek od spojení země v roce 1990, uvedl dnes spolkový statistický úřad. Propad způsobil především slabý vývoz, napsala agentura Reuters.

Špatná zpráva pro Česko

Je to špatná zpráva i pro Česko, Německo je totiž největším obchodním partnerem země.

"Je to dramatický pád a nejhorší začátek roku, jaký jsme si dovedli představit. Horší už situace být nemůže, ale ani lepší. Je však otázkou, zda ekonomika letos znovu poroste," řekl Reuters Juergen Michels, ekonom Citigroup v Londýně.

Německá vláda prudce snížila svou ekonomickou předpověď pro letošní rok na konci dubna. Nyní očekává šestiprocentní snížení výkonu ekonomiky a na příští rok předpovídá pouze skrovný růst domácího produktu ve výši 0,5 procenta.

Letošní první čtvrtletí bylo pro německou ekonomiku už čtvrtým ve znamení poklesu. Německo od svého obnoveného spojení nikdy nepoznalo tak dlouhé období klesajícího domácího produktu.

Další země v problémech

Podobné zprávy přicházejí i z dalších zemí. Maďarská ekonomika se podle rychlého odhadu v prvním čtvrtletí meziročně propadla o 6,4 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Výsledek byl horší než pokles o 5,9 procenta, který očekávali analytici.

A slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku podle předběžného odhadu kvůli hospodářské krizi klesla o 5,4 procenta. Zaznamenala tak první pokles za devět let.

 

Právě se děje

Další zprávy