Česká ekonomika dál strmě padá. Nová čísla to potvrdila

Ekonomika Ekonomika
15. 5. 2009 9:05
Čtvrtletní meziroční pokles české ekonomiky dosáhl 3,4 procenta. A to je nejvyšší propad v historii České republiky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hrubý domácí produkt Česka poklesl v prvních třech měsících letošního roku meziročně o 3,4 procenta. Jde tak o nejvyšší čtvrtletní meziroční pokles české ekonomiky. Vyplývá to z pátečních předběžných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Analytici očekávali pokles o 1,4 až čtyři procenta.

"Česká ekonomika zpomaluje nečekaně razantně. V prvním čtvrtletí jsme vykázali nejhorší výsledky za posledních 10 let. Globální recese zasáhla ekonomiku v jejím srdci - vývoz a investice se propadají," říká analytička Helena Horská z Raiffeisenbank. Spotřeba se zatím drží.

Šrotovné v okolních státech ale podle ní zbrzdí současný pokles ekonomiky. "Spotřeba vlády a domácností zatím brzdí pokles ekonomiky, ale nedostaví-li se v dohledné době alespoň  slabé oživení světové ekonomiky, může se propad české ekonomiky ještě ve druhém pololetí prohloubit. Naopak roztočí-li se kola světové ekonomiky, česká ekonomika ke konci roku z poklesu vybředne," doplňuje Horská.

HK: Propad by měl pokračovat i v druhé puli roku

"Je to výrazně vyšší pokles než jsme očekávali. Tato nová čísla jsou důkazem dalšího postupu ekonomické recese v eurozóně, která naposledy zaznamenala nejvyšší propad průmyslové výroby za posledních 20 let. To se zákonitě promítá i do výkonnosti českého průmyslu a ovlivňuje míru zaměstnanosti," řekl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Vzhledem k pokračujícímu zpomalení okolních ekonomik, jejich vzájemné provázanosti a posledním výsledkům českého průmyslu komora přepokládá, že propad české ekonomiky bude pokračovat i v druhém pololetí tohoto roku.

Česká národní banka za celý letošní rok očekává podle poslední prognózy pokles české ekonomiky o 2,4 procenta. Ministerstvo financí se domnívá, že ekonomika klesne o 2,3 procenta, a zároveň nevylučuje, že propad bude ještě větší. Mezinárodní měnový fond očekává letos ještě větší propad - o 3,5 procenta - a Evropská komise o 2,7 procenta.

Výkon německé ekonomiky se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl v meziročním srovnání o 6,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy