Tržby prodejců v březnu už klesaly pomaleji

Ekonomika Ekonomika
14. 5. 2009 9:06
Maloobchodní tržby v březnu klesly o 1,1 procenta
V centru se nachází 265 obchodů, 50 restaurací, lázně i knihovna. Ve Westfield Centre je pak parkoviště pro 4500 automobilů.
V centru se nachází 265 obchodů, 50 restaurací, lázně i knihovna. Ve Westfield Centre je pak parkoviště pro 4500 automobilů. | Foto: Reuters

Praha - Maloobchodní tržby v březnu klesly o 1,1 procenta. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad. V únoru přitom prodejcům v Česku tržby klesaly o 2,5 procenta.

Tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly naopak o desetinu procenta vyšší, především díky prodeji nepotravinářského zboží.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně bez očištění snížily o 3,9 procenta

Dnešní data můžeme podle analytičky Markéty Šichtářové ze společnost Next Finance vnímat spíš pozitivně. "Realita není až tak špatná, jak se čekalo. Z většího nadhledu nás ale data nemohou těšit. Spotřeba vzhledem k vývoji maloobchodu během prvního kvartálu výrazně poklesla, což by mělo vyústit v propad HDP, který bude zítra zveřejněn."

"Výsledek maloobchodních tržeb je pouze mírně lepší než se čekalo. Vzhledem k nepříznivému vývoji na trhu práce nelze čekat v maloobchodu zázraky. Spotřeba zboží určeného pro dlouhodobou spotřebu se často odkládá," uvádí analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Nejvyšší růst zaznamenal podle statistického úřadu prodej ve specializovaných prodejnách s farmaceutickým, zdravotnickým a drogistickým zbožím (o 11,1 %). Rostly také tržby za výrobky pro kulturu a rekreaci (o 6,6 %), prodej přes internet (o 6,3 %), maloobchod s počítačovým a komunikačním zařízením (o 5,6 %) a ostatní maloobchod mimo prodejny, stánky a trhy (o 3,6 %).

Klesly naopak tržby specializovaných prodejen potravin (o 8 %), za ostatní výrobky pro domácnost (o 4 %) a v prodejnách se smíšeným zbožím (o 1,1 %). Prodej pohonných hmot stagnoval.

 

Právě se děje

Další zprávy