Studie: České stavebnictví krize zasáhla nečekaně

Ekonomika Ekonomika
14. 5. 2009 8:56
Nejrychleji rostoucím omezením pro růst stavebních firem je nedostatečná poptávka
Betonáž stěn nádrže N3
Betonáž stěn nádrže N3 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Podle aktuálních očekávání většiny stavebních firem dlouholetý stabilní růst českého stavebnictví skončil. Vyplývá to z Kvalitativní studie českého stavebnictví 2009, kterou připravuje CEEC Research s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Nejrychleji se zvětšujícím omezením pro růst stavebních firem za posledních 12 měsíců je nedostatečná poptávka a také nedostatek finančních zdrojů. Naopak stavební společnosti už nepociťují takový nedostatek pracovních sil.

"Celkový obraz ukazuje na prokazatelné následky ekonomického zpomalení, které dolehlo i na české stavebnictví," uvádí studie.

Pokles ve stavebnictví čeká více než polovina firem

Pro rok 2009 předpovídá 59 procent stavebních firem pokles svého sektoru. Celých 85 procent firem uvádí, že jsou limitovány ve svém růstu. Nejvíce společností (72 procent) trápí vyostřená konkurence jako důsledek nedostatečné poptávky.

Více firem zaznamenalo omezení v důsledku nedostatku financí a možností pro financování aktivit stavebních firem (růst z 15 procent v roce 2008 na 43 procent v 2009).

Naopak vliv nedostatku kvalifikovaných pracovních sil se snížil z 33 procent v roce 2008 na 22 procent.

Předpověď je obtížná

Celých 33 procent stavebních firem potvrdilo, že má v současné době méně zakázek než ve srovnatelném období před rokem, 55 procent firem má stejné množství, pouze 12 procent má více zakázek než v minulém roce.

To se podle studie také promítlo do změn v předpovědích firemních prodejů - z plánovaného růstu osmi procent na v současnosti očekávaná tři procenta.

Do roku 2011 společnosti očekávají pokles v tomto roce a poté doufají v mírný růst. "Současně však jedním dechem dodávají, že jejich možnosti odhadovat další vývoj a především na delší období než do konce roku 2009 jsou značně limitované vzhledem k tomu, že aktuální turbulentní podmínky znemožňují dlouhodobější předpovědi," dodává studie.

Kvůli útlumu stavebnictví mohou přijít o práci až desítky tisíc lidí, řekl po schůzce developerů, stavebních firem a poradenských společností analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Rozsáhlejší propouštění jen v pozemním stavitelství, do kterého patří i výstavba bytů, by zvýšilo nezaměstnanost o více než dvě procenta.

Stavební produkce v prvním čtvrtletí 2009 podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu meziročně klesla ve stálých cenách o 11,5 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy