Potvrzeno: Propad českého průmyslu se zpomaluje

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
12. 5. 2009 9:07
Produkce meziročně klesla o 17 procent
Nejmenší koncernový motor z Mladé Boleslavi. Jezdí s ním nejen Fabie, ale i Volkswageny a Seaty
Nejmenší koncernový motor z Mladé Boleslavi. Jezdí s ním nejen Fabie, ale i Volkswageny a Seaty | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Český průmysl skutečně přibržďuje svůj propad. Průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 17 procent, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 19 procent. Potvrdil to v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

V únoru se přitom průmysl meziročně propadl o 23,4 procenta.

"Meziměsíční údaje potvrzují konec prohlubování poklesu českého průmyslu. Jedná se zatím o nejnižší pokles letošního roku," říká analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

Zpomalení poklesu v průmyslu ukázaly již předběžné výsledky ČSÚ koncem dubna. Podle nich průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 17,5 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 16,5 procenta, z toho zakázek ze zahraničí o více než 15 procent.

Nové zakázky se nejvíce snížily v odvětvích výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství, výroba strojů a zařízení a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Naopak počet zakázek nejvíce vzrostl v odvětvích výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. 

Průmyslová produkce v celém prvním čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 21 procent.

Vystřídá šrotovné růst světové ekonomiky?

"Situace není zdaleka růžová, ale meziroční poklesy produkce a hlavně zakázek se zmírňují. Naději dávají také nedávno zveřejněné objednávky v Německu, které se v meziměsíčním srovnání povyskočily o 3,3 %. Šrotovné za našimi hranicemi pomůže části českého průmyslu se vyhrabat z nejhoršího, ale na kladné meziroční přírůstky produkce si budeme muset ještě delší dobu počkat," dodává Horská.

Co čeká český průmysl, až se šrotovné vyčerpá, se teprve podle ní teprve ukáže. Bude totiž záležet, zda-li šrotovné vystřídá rozjíždějící se světová ekonomika.

Pokles produkce byl nižší i ve stavebnictví, stavební produkce se v březnu ve stálých cenách meziročně snížila o 9,4 procenta. V únoru statistický úřad uváděl pokles stavebnictví o 14,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy