Rozdělte celou dividendu ČEZu, vyzval Čunek Fischera

Ekonomika Ekonomika
11. 5. 2009 14:47
Částka by podle Čunka představovala navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o 14 miliard korun
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek vyzval v dopise současného českého premiéra Jana Fischera, aby přijmul opatření k rozdělení 100 procent dividendy energetické společnosti ČEZ.

"V návaznosti na naše poslední společné setkání Vás žádám o zásadní změnu v přístupu k výkonu majoritních práv státu ve společnosti ČEZ," píše Čunek. "Jsem přesvědčen, že v této těžké hospodářské situaci se musí aktivovat všechny zdroje, všechny rezervy, které stát má k dispozici. Vzhledem k tomu, že stát je 70% vlastníkem společnosti ČEZ, žádám tímto vládu, aby zajistila převod odpovídající části celého zisku například do státního fondu dopravní infrastruktury."

V případě vyplacení 100 procent dividendy společnosti ČEZ by tato částka podle Čunka představovala navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o 14 miliard korun.

"Takové opatření by pak mohlo být řešením situace, kdy SFDI žádá o úvěr u Evropské investiční banky ve výši 8,3 miliardy korun. Následně by také nemuselo dojít k ohrožení, zastavení či zpoždění dopravních staveb, jakými jsou např. dostavba pražského okruhu a dálnice D47, stavba silnice mezi Opavou a Ostravou I/11 a mnoho dalších," doplnil lidovecký předseda.

Čunek již před časem odkryl svůj plán, kterým chce dosáhnout nižších cen elektřiny, mimo jiné pomocí zákona o cenách snížit zisk z prodeje elektřiny.

Současný zákon dává možnost v mimořádných situacích regulovat ceny. Mimořádné podmínky tam ovšem nejsou vůbec upraveny. To se musí změnit," prohlásil koncem dubna předseda KDU-ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy