MMF opravil chybu, Česko nemá tak velký dluh

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
11. 5. 2009 17:53
Chybná data vedla ke zveřejnění přehnaných odhadů vnějšího dluhu zemí východní Evropy
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let | Foto: Reuters

Londýn - Mezinárodní měnový fond (MMF) opravil chybu, která vedla ke zveřejnění přehnaných odhadů vnějšího dluhu zemí východní Evropy včetně Česka. Informoval o tom list Financial Times.

"Ve své nejnovější Zprávě o globální finanční stabilitě, vydané v dubnu, poskytl MMF klíčové údaje o 38 vybraných zemích s rozvíjejícími se ekonomikami včetně údajů o potřebách refinancování jejich vnějších dluhů v roce 2009 vztažené k zahraničním devizovým rezervám. Ale poté, co čísla u některých zemích zpochybnili centrální bankéři, analytici a novináři, MMF údaje revidoval a pro některé východoevropské země uvedl nová," píší noviny.

Vyjádřeno v číslech, pro Česko byl podíl zahraničního dluhu k rezervám snížen z původních 236 procent jen na 89 procent.

Pro Estonsko byl zredukován na 132 procent z 210 procent. V případě Ukrajiny byl upraven na 116 procent z původních 208 procent. Litevské číslo - 425 procent - bude zřejmě rovněž přepočítáno. Další země by mohly následovat.

Litujeme zmatku

Fond oznámil, že všechna čísla ověří a správné údaje publikuje na své webové stránce co nejdříve. "Litujeme zmatku, který mohlo vyvolat zveřejnění chybných údajů." MMF dodal, že zkoumá, "jak chyby vznikly", a že "upraví vnitřní postupy podle toho, co se dozví".

Chyba týkající se Česka se objevila kvůli "omylu ve vstupních datech", uvedl fond. V ostatních případech byly splátky krátkodobých dluhů "nedopatřením započítány dvakrát".

Financial Times ovšem píše, že dokonce i po redukcích je poměr refinancovaných vnějších dluhů k rezervám mnohem vyšší ve východní Evropě než v Africe, Latinské Americe či Asii. Údaj pro Jižní Koreu, nejvyšší mimo východní Evropu, je 93 procent.

Ekonom: Už to nevypadá tak rizikově

Charles Robertson,  hlavní ekonom pro rozvíjející se trhy v nizozemské bance ING, klientům sdělil: "Východní Evropa už nevypadá tak rizikově, jako se zdála být... ve zprávě před pár týdny."

"Jsme rádi, že MMF se na problém podíval podrobněji a dospěl k jinému výsledku," řekl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Měnový fond také změnil svůj odhad nákladu britských bankovních ztrát z 13,4 procent hrubého domácího produktu na 9,1 procenta poté, co britské ministerstvo financí sdělilo, že původní čísla jsou chybná.

 

Právě se děje

Další zprávy