Rekordní přebytek obchodu je dočasný, bude ještě hůř

Karel Toman
7. 5. 2009 17:45
Březnový přebytek zahraničního obchodu neznamená trvalé zlepšení, bude se propouštět, varují zaměstnavatelé
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Třiadvacet miliard přebytku, kterým skončila v březnu česká obchodní bilance, přináší dobré i špatné zprávy. Přečtete si, které to jsou.

Co způsobilo tak výraznou změnu?

Zástupci firem i experti se shodují na tom, že kladnou bilanci způsobily dva krátkodobé výkyvy: šrotovné, které posílilo vývoz a naopak pokles dovozu, hlavně plynu.  Podle serveru Patria Online i statistického úřadu tak dovoz v březnu meziročně klesl o 13,5 procenta.

Bude oživení ekonomiky trvalé?

Podle zaměstnavatelů je snížení dovozu příznakem toho, že zlepšení ekonomiky je jen „dočasné a přechodné". „Pokles dovozů, a to i meziměsíční, potvrzuje spíše negativní očekávání, co se týče vývoje investic a celkového vývoje zakázek v zahraničí. I přes dílčí oživení následující vývoj bude pro podniky složitý. Mnohé dále budou nuceny snižovat zaměstnanost," uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner.

Kam krize dopadá nejvíc?

„Krize stále dopadá nejsilněji na odvětví výroby strojů, dopravních prostředků, elektrických zařízení a spotřebičů," uvedl Körner.
 „Na místě proto není žádná euforie z očekávaného rychlého oživení. Ani naše průzkumy nepotvrzují možný pozitivní vývoj v nejbližší době," potvrdil rezervovanost svazu jeho ředitel Boris Dlouhý.  Dubnová anketa mezi 1600 členskými firmami svazu podle něj ukázala, že téměř 90 procent podniků v tomto pololetí neočekává oživení a nárůst zakázek.

Co bude až skončí šrotovné?

„Březnový výsledek hodnotím střízlivě," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka Efekt šrotovného je totiž podle něj právě na vrcholu a bude tak spíš odeznívat. Toho, co bude, až šrotovné skončí, se obává i analytik David Marek z Patria Online. „Případný pokles poptávky po automobilech by byl brzdou růstu průmyslové produkce i celé ekonomiky," je přesvědčen Marek, který odhadl celkový efekt šrotovného na českou obchodní bilanci na 15 až 20 miliard korun, tedy asi 0,3 až 0,4 % HDP.

Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii.
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii. | Foto: Reuters

Kde jsou ukryty dobré zprávy?

Meziroční pokles vývozu se sice v březnu podle serveru Patria Online zmírnil na 6,3 procenta, to je ale podstatně méně než v lednu a únoru.„Březnová data potvrzují, že i v podmínkách dramaticky snížené vnější poptávky jsou exportéři schopni jít si pro zakázky a být v konkurenci úspěšní," řekl náměstek Hovorka, podle něhož jsou nová čísla důkazem toho, že český export už dosáhl dna.

 „V příštím roce by již mělo dojít k mírnému oživení růstu v eurozóně, což je pro českou ekonomiku podstatně významnější stimul než šrotovné," upozornil zase Marek z Patria Online.
 

 

Právě se děje

Další zprávy