Nové prognózy o české ekonomice: Svět jí věří méně

Ekonomika Ekonomika
7. 5. 2009 16:57
Příští rok by měla ekonomika opět růst
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ekonomika letos poklesne o 2,4 procenta. Oznámila to ve čtvrtek Česká národní banka (ČNB) ve své nové prognóze.

Vzápětí ale zveřejnila svoji předpověď i Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Podle ní česká ekonomika klesne o 3,5 procenta.

Ještě v únoru přitom česká centrální banka odhadovala pokles jen o 0,3 procenta. "Proti předchozí předpovědi bude kvůli vývoji v zahraničí ekonomický pokles letos výrazně hlubší, v roce 2010 pak bude oživení mírně rychlejší," uvedl Tůma.

Dodal, že ČNB očekává velmi výrazný propad za letošní první čtvrtletí. "Ten šok, který ekonomika utrpěla, by se měl ale blížit ke konci," dodal

Příští rok by měla ekonomika opět růst, a to o 1,4 procenta. Novinářům to řekl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Loni ekonomika rostla o 3,2 procenta.

Svou předpověď změnilo i ministerstvo financí. To se domnívá, že ekonomika klesne o 2,3 procenta, a zároveň nevylučuje, že propad bude ještě větší. Mezinárodní měnový fond očekává letos ještě větší propad - o 3,5 procenta - a Evropská komise o 2,7 procenta.

Podle Evropské banky pro obnovu a rozvoj globální úvěrová krize, která měla okamžitý vliv na finanční sektor v regionu, nyní vážně ovlivňuje firemní sektor a vede k velkému poklesu výroby a domácí spotřeby

Koruna nejdříve posílí, pak se stabilizuje

A jak se bude podle centrální banky vyvíjet koruna? Kurz české měny letos nejprve vyrovná své znehodnocení z počátku roku a následně bude přibližně stabilní.

Průměrný kurz za rok 2009 by měl být podle Tůmy 26,60 Kč/EUR a v příštím roce 25,90 Kč za euro. Nyní se koruna obchoduje kolem 26,50 koruny za euro.

Prognóza počítá podle guvernéra s poklesem tržních úrokových sazeb v letošním roce a poté jejich mírným růstem v roce 2010. Zároveň uvedl, že situace na trhu je lepší než loni na podzim. "Ale neznamená to automaticky, že tržní sazby budou kopírovat pohyb základní úrokové sazby," upozornil.

 

Právě se děje

Další zprávy