Spor o 30 miliard končí, stát se dohodl s Mittalem

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 5. 2009 14:36
Dohoda ukončila arbitráž o 30 miliard korun.

Brno - Poslední den v úřadu a další zažehnaný problém si dnes může odškrtnout ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. Po včerejším podpisu dohod o sporných pohledávkách týkajících se zkrachovalé IPB dnes podepsal dohodu o narovnání mezi Českou republikou a společností ArcelorMittal.

Informovalo o tom dnes ministerstvo financí.

Podpis dohody definitivně ukončí arbitráž o 30 miliard korun. Česko navíc získá za svůj minoritní podíl v ArcelorMittal Ostrava 7 miliard korun, což je cena stanovená v loňském roce.

„Tato dohoda navazuje na loňské memorandum, ve kterém Vláda ČR schválila základní principy, podle kterých měl ministr financí dojednat konečné znění dohod," uvedl ve zprávě mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Kromě zažehnaných arbitráží tak podle ministerstva končí i soudní spory vedené státní firmou Osinek. Na navíc nebude platit žádnou kompenzaci.

Dlouhé spory o miliardy kvůli akciím

Tahanice mezi ocelářským koncernem a Českou republikou, v nichž šlo o 26 miliard korun, se vlečou od roku 2005. Tehdy bylo předmětem sváru vyloučení ArcelorMittal z privatizace železáren Vítkovice Steel. Mittal totiž už tehdy vedl s Českou republikou soudní spor, což bylo účasti v soutěži na překážku.

O smíru jednaly obě strany od listopadu 2007 do loňského července. Pozici České republiky přitom silně posílilo vítězství v jiné arbitráži se stejnou společností, kterého dosáhla u tribunálu v Paříži.

ArcelorMittal tehdy požadoval odškodné 5,79 miliardy korun za to, že nezískal 14 procent akcií bývalé Nové Huti, které měl od Česka přislíbené. To, že se pařížský tribunál přiklonil na stranu státu zachránilo pokladně celkem 11,6 miliardy korun.

Stejnou částku jako Mittal totiž jako odškodnění požadovala společnost Petrcíle, také kvůli akciím Nové Huti. Česko sice i v tomto sporu zvítězilo, muselo však Petrcíle akcie odprodat za 850 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy