Úrokové sazby klesly. Jsou nejníže v historii Česka

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
7. 5. 2009 13:00
Základní úroková sazba klesla na 1,5 procenta. Důvodem je podle analytiků recese české ekonomiky, nízká inflace a zklidnění na devizovém trhu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Základní úrokové sazby jsou teď nejníže od vzniku samostatné České republiky. Centrální banka je ve čtvrtek snížila o čtvrt procentního bodu na 1,5 procenta.

Analytici tento krok vesměs předpovídali, někteří ale věřili, že se sazby nepohnou. "Řada hráčů na trhu byla připravena na stabilitu sazeb a rozhodnutí ČNB bylo zahaleno mlhou hustou tak, že by se dala krájet," popisuje situaci analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Důvody pro toto rozhodnutí jsou podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka rozhodnutí jasné. "Recese české ekonomiky, nízká inflace a zklidnění na devizovém trhu. Inflace by se měla v letních měsících snížit pod jedno procento a znatelně se tak odchýlit od inflačního cíle ČNB."

Levnější půjčky, ale i menší výnosy na peněžním trhu

"ČNB si zřejmě řekla 'inflace klesá, můžeme ji zase trochu přifouknout.' Strašákem dneška je deflace, kroky centrálních bank ale ukazují, že se vracíme k setrvalému inflačnímu trendu," vysvětluje analytik Aleš Tůma z poradenské společnosti Partners. "Pro konzervativní investory to není příliš dobrá zpráva, výnosy na peněžním trhu se budou i nadále držet při zemi. Samozřejmě, až se inflace rozběhne naplno, ČNB bude úroky opět zvyšovat."

Při nižších sazbách jsou banky méně motivovány uložit své volné zdroje u centrální banky a raději je vypůjčí.

Podnikům nižší úroky mohou přinést levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení. Obecně také vyhovují státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky.

Půjdou sazby ještě níže?

"Domníváme se, že na úrovni 1,50 procenta dosáhla hlavní sazba ČNB v tomto cyklu svého dna a do konce roku nečekáme změnu nastavení sazeb ČNB," dodal Brožka.

Marek má zato, že aktuální ekonomická situace ve světě již sice přináší záblesky obratu k lepšímu, ale prostor pro další snížení úrokových sazeb ještě zůstává. "ČNB by mohla v následujících měsících snížit úrokové sazby ještě jednou. K obratu a postupnému zvyšování sazeb by mělo dojít v příštím roce."

Naposledy centrální banka snížila úrokové sazby na počátku února, a to o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Na posledním měnovém jednání koncem března bankovní rada nechala úrokové sazby beze změny.

 

Právě se děje

Další zprávy