Za "cestu do pekel" se Topolánek naráz omlouvá i chválí

Karel Toman
7. 5. 2009 21:50
Ve Financial Times je odstupující premiér na svůj výrok "hrdý", před summitem EU ho označil za "neuvážený"
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Je Mirek Topolánek hrdý na svůj výrok, že záchrana ekonomiky „na americký způsob" je cesta do pekel? Nebo ho dnes považuje za neuvážený?

Správná odpověď zní: obojí je pravda.

„Jsem na tento názor docela hrdý. Někdo to říct musel. Celý svět to takhle cítí, myslím, že to je obecně přijímaný názor. Bylo proto potěšující vidět mou větu ve stejný den ve Washington Post, Financial Times a Wall Street Journal," řekl odstupující premiér a šéf českého předsednictví EU Topolánek v dnes zveřejněném rozhovoru pro Financial Times.

Na úvod dnešního pražského summitu EU o zaměstnanosti už ale podle ČTK označil svoje slova o cestě do pekel za „neuvážená".

Připomeňme si, o co jde. Týden předtím, než měl do Evropy přicestovat na dlouho očekávanou návštěvu americký prezident Barack Obama dohodnout se na společném postupu proti rostoucí hospodářské krizi, prohlásil Topolánek před Evropským parlamentem ve Štrasburku, že americká politika utrácení na úkor vysokých deficitů v kombinaci s protekcionistickým heslem „Buy American" (kupujte americké) je „cestou do pekel".

"Nejenom, že Amerika opakuje chyby ze 30. let minulého století, to jsou rozsáhlé stimuly, tendence a volání po protekcionismu. Všechny tyto kroky, a co hůř, iniciativa za jejich permanentní ustanovení, jsou cestou do pekel," prohlásil tehdy doslova.

Topolánek: jsem hrdý na svůj neuvážený výrok

To vyvolalo ostrou reakci například u předsedy evropských socialistů Martina Schultze, do úzkých ale výrok dostal i britského premiéra Gordona Browna, který se tou dobou v USA pokoušel sladit postoje EU a Spojených států před summitem G20.

Velký úspěch se svou „cestou do pekel" Topolánek neslavil ani v amerických a britských novinách.

Teď je tedy Topolánek na svůj „neuvážený" výrok „hrdý". To se v jeho případě paradoxně nemusí vylučovat.

„Považuji mnoho amerických opatření za správná. Ale tahle ekonomická krize byla v určitém rozsahu způsobena politikou Spojených států. Bude těžké vysvětlit Američanům, že budou muset víc šetřit, méně utrácet a mít nižší dluhy," řekl v  rozhovoru pro Financial Times.

 

Právě se děje

Další zprávy