Padla rekordní pokuta. Za kurzy pro nezaměstnané

Tomáš Fránek
7. 5. 2009 11:46
Historicky nejvyšší pokutu dostalo ministerstvo práce a sociálních věcí: 800 tisíc korun
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ministerstvo práce a sociálních věcí vážně porušilo zákon o veřejných zakázkách a má platit dosud nejvyšší pokutu, jako kdy ministerstvo v Česku dostalo - 800 tisíc korun.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten zjistil závažné chyby ve veřejné zakázce, ve které měla být vybrána firma zajišťující kurzy a rekvalifikace pro dlouhodobě nezaměstnané na Ostravsku a Mostecku.

Ministerstvo s pokutou nesouhlasí a připravuje odvolání.

Nejasná pravidla

Tendr v roce 2007 vyhrála společnost Cofet s nabídkou asi 175 milionů korun.

Podle antimonopolního úřadu ministerstvo stanovilo nejednoznačně a velmi obecně kritérium ekonomické vyhodnosti nabídek, které zvýhodnilo právě firmu Cofet.

„Zatímco vybraný uchazeč uvedl absolutní počet kurzů, ostatní uváděli hodnoty vztahující se k druhům školení. Výsledkem byla situace, kdy ministerstvo obdrželo několik vzájemně neporovnatelných nabídek," uvedl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Podle úřadu musí být jasné a srozumitelné jaké údaje se budou u veřejné zakázky hodnotit. A to se v případě ministerstva nestalo.

Projekt už skončil

Projekt, za který ministerstvo dostalo pokutu, už skončil. Podle internetových stránek firmy Cofet byl úspěšný, konečný počet zaměstnaných klientů překročil požadovaných 1000 osob a dosáhl počtu 1 162 lidí.

Ministerstvo už dostalo od antimonopolního úřadu několik pokut. V roce 2006 úřad vyměřil půlmilionovou sankci za chyby v tendru na provozovatele svého komunikačního systému, letos v únoru pak pokutu 100 000 korun za chyby v tendru na vzdělávání zaměstnanců služeb zaměstnanosti.

Ministerstvo podle úřadu porušilo zákon, když jeho jménem jednala osoba, která byla současně jednatelem společnosti, jíž byla jako členu Sdružení CEPAC - Morava veřejná zakázka přidělena. Rozhodnutí je nepravomocné, ministerstvo se proti němu odvolalo.

 

Právě se děje

Další zprávy