Šok pro trh. Evropské šrotovné rozjelo českou ekonomiku

Ekonomika Ekonomika
7. 5. 2009 10:24
Zahraniční obchod se vyvíjí výrazně lépe, než analytici čekali. Pomohly mu peníze z rozpočtu u sousedů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zahraniční obchod skončil v březnu rekordním přebytkem 23,4 miliardy korun. Oznámil to ve čtvrtek Český statistický úřad. "Český zahraniční obchod šokoval trh," prohlásila analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

"Rekordní přebytek je výsledkem kombinace šrotovného v evropských státech a slábnoucího dovozu do Česka, způsobeného nízkou produkcí a klesající spotřebou.V učebnicích ekonomie je tento jev popisován jako teorie lokomotivy. Lokomotivou české ekonomiky se stalo evropské šrotovné," vysvětluje analytička.

"Zlepšení v zahraničním obchodě je do velké míry důsledkem zavedení šrotovného v zahraničí, a nikoliv trvalým zvýšením zahraniční poptávky po našich výrobcích," uvedl také analytik Komerční banky Jiří Škop.

Meziroční přírůstek 14,1 miliardy korun byl výsledkem především nižšího deficitu v obchodě s minerálními palivy a vyššího kladného salda v obchodě s polotovary a materiály.

Foto: ČSÚ

Od ledna do března klesl vývoz o 17,5 procenta a dovoz se snížil téměř o 19 procent. Přebytek obchodní bilance dosáhl 35,5 miliardy korun. Byl tak meziročně o 1,5 miliardy korun vyšší.

Březnová bilance byla kladná v roce 1993 a poté nepřetržitě od vstupu České republiky do Evropské unie. Se státy EU byla bilance v přebytku 51,4 miliardy korun, s nečlenskými státy EU v deficitu 28 miliard korun.

Největší efekt se čeká za březen a duben

Dnešní výsledek podle Horské také mění pohled na vývoj celé české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. "Zahraniční obchod (i po očištění o vývoj cen) se vyvíjí lépe, než jsme předpokládali. Je to velmi pozitivní zpráva pro korunu."

"Hlavní zprávou dnešní statistiky je, že to nejhorší je již za námi. Ekonomika se sice letos nevyhne recesi, ale recese nejspíš nebude dlouhá," uvedla analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka však hodnotí březnový výsledek střízlivě.

"Chci věřit, že jsme se odrazili ode dna a že se nevrátíme k dramatickým meziročním poklesům ve vývozu a dovozu, jichž jsme byli svědky v prvních dvou měsících letošního roku. Březnová data však potvrzují, že i v podmínkách dramaticky snížené vnější poptávky jsou exportéři schopni jít si pro zakázky a být v konkurenci úspěšní."

"V březnu a v dubnu očekáváme největší efekt šrotovného. Mladoboleslavská Škoda-Auto dosáhla v březnu 25 procenta nárůstu v počtu nově zaregistrovaných vozů v západní Evropě. To se samozřejmě projevilo ve výsledku zahraničního obchodu, který má v meziročním srovnání vyšší přebytek," uvedl ředitel Odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

 

Právě se děje

Další zprávy