Česko vyhlíží ropné krize. Pod horami staví meganádrže

Karel Toman
11. 5. 2009 6:21
Po dokončení stavby se zásoby nafty v Česku zvýší o čtvrtinu
Betonáž stěn nádrže N3
Betonáž stěn nádrže N3 | Foto: Aktuálně.cz

Loukov - Největší nádrže na motorovou naftu v celé České republice se staví na úpatí Hostýnských hor. Po dokončení pojmou čtyři zásobníky 140 tisíc metrů krychlových paliva.

Stavba je součástí plánu, jak zvýšit devadesátidenní strategickou zásobu pohonných hmot v Česku o čtvrtinu. Nádrže staví podnik Čepro v padesát let starém areálu svého skladu pohonných hmot za Loukovem u Bystřice pod Hostýnem.

Nádrže přijdou na 1,4 miliardy korun a pojmou kolem pětatřiceti tisíc kamionových cisteren paliva. U klasické benzínky by potenciální zákazník zaplatil za tolik nafty zhruba čtyřicet miliard korun. Kapacita tamního skladu se tím zdvojnásobí.

Stavba začala loni 2. září, skončit má v létě roku 2011. Nedaleký Loukov, kudy vede prakticky jediná přístupová cesta k areálu, si za půl století na přítomnost strategického obra hned za zády už zvykl. Radost z něj ale nemá.

120 cisteren denně

"Celý objekt tvoří čtyři nádrže, podzemní chodba spojující nádrže s čerpací stanicí, stabilní hasicí zařízení, produktovody s napojením na areálové rozvody a komplexní řídící systém," uvádí se v tiskové zprávě na webu Čepra.

Nádrže budou zahloubeny 20 metrů hluboko. Komplex bude mít také nový systém elektronického zabezpečení, kamerový systém a elektronickou požární signalizaci. Nádrže by měly být vybetonovány do konce června.

"Denně nám přes katastr jezdí kolem 120 cisteren, ničí cestu i domy kolem ní," upozornil před časem starosta Loukova Antonín Zlámal. Stavba nádrží ale frekvenci průjezdu těžkých aut zdvojnásobila. "Dopravní nápor byl toho půl roku značný," přiznává starosta.

Přesto spolu obec s "naftaři" vycházejí. Podle starosty se totiž společnost "snaží". Uspořádala na staveništi už dva úspěšné dny otevřených dveří a slíbila spravit poškozenou cestu. Firma také obci přispívá na výstražný systém a dobrovolné hasiče a ve svém areálu se také chystá zavést tak zvaný rekuperační systém, který by měl zabránit úniku pachů.

Dopravu cisteren přes obec navíc v budoucnu omezí plánovaný produktovod až do skladu pohonných hmot v Sedlnicích na Novojičínsku. "Do tří let by tak měla cisternová doprava přes obec klesnout zhruba o padesát procent," řekl starosta.

Kdyby to bouchlo...

Příprava pochůzné lávky na nádrži N1
Příprava pochůzné lávky na nádrži N1 | Foto: Aktuálně.cz

Úplně klidný však Loukov přece jen není. "Nadšení z toho tady moc nejsme. Přece jen to tu lidé pociťují jako jakousi hrozbu. Kdyby se něco stalo, zůstane tam jenom díra v zemi," obává se starosta.

Bezpečnostní rizika areálu naznačilo před dvěma lety svého druhu největší cvičení integrovaného záchranného systému v zemi s názvem Benzen 2007. Akce simulovala havárii cisterny s benzenem určeným pro Čepro.

V okolí Loukova se do ní tehdy zapojilo 320 profesionálních záchranářů, 109 kusů techniky včetně dvou vrtulníků, lokomotivy, kamionu a vojenského humanitárního stanového centra pro 450 lidí.

Státní společnost Čepro skladuje téměř polovinu českých pohonných hmot. Vlastní také síť dvou set čerpacích stanic EuroOil. A pro stát také střeží a za úplatu schraňuje statisíce tun hmotných rezerv paliva.

Dalšími nejznámějšími sklady jsou Třemošná, Střelice u Brna, Plešovec na Kroměřížsku, Klobouky a Velká Bíteš na Brněnsku.


 

Právě se děje

Další zprávy