Obama se dohodl s kongresmany: Šrotovné bude v i USA

Ekonomika Ekonomika
6. 5. 2009 11:19
Američanům nabízí za auto příspěvek 4 500 dolarů
Barack Obama se v Praze setkal s polským prezidentem Lechem Kaczynskim a premiérem Donaldem Tuskem.
Barack Obama se v Praze setkal s polským prezidentem Lechem Kaczynskim a premiérem Donaldem Tuskem. | Foto: Reuters

Washington - Šrotovné, příspěvek na nákup nového vozu při likvidaci starého auta, by mohlo být zavedeno také v USA. Na jeho návrhu se v úterý dohodl americký prezident Barack Obama s demokratickými kongresmany.

Vláda by lidem vyplácela za nahrazení starého vozu úspornějším modelem po dobu jednoho roku až 4 500 dolarů (zhruba 90 tisíc korun), napsala agentura Reuters.

Cílem demokratů je prodat o milion vozů více, což je zhruba desetina nynější nízké úrovně. V době dobrého vývoje ekonomiky se v USA prodává ročně asi dvakrát více, tedy přes 18 milionů automobilů.

"Stimulací spotřební poptávky po nových vozech tento návrh přímo prospěje domácím automobilovým výrobcům, kteří byli současným ekonomickým poklesem zasaženi nejhůře," prohlásil podle Reuters demokrat John Dingell za státu Michigan a spojenec automobilového průmyslu.

Šrotovné v letošním roce zavedla řada evropských zemí. Nyní se k tomu chystá i Česko. Zatímco některé automobilky opatření vítají a zvyšují díky němu odbyt, jiní výrobci šrotovné kritizují.

 

Právě se děje

Další zprávy