Majiteli Makra klesl zisk, duben ale znamená obrat

mah
5. 5. 2009 14:59
Restrukturalizační program počítá s opětovným navýšením zisku.
Metro podle tržeb patří mezi pět největších maloobchodních firem světa. Ve 32 zemích světa zaměstnává ve 2200 obchodech kolem 300.000 pracovníků.
Metro podle tržeb patří mezi pět největších maloobchodních firem světa. Ve 32 zemích světa zaměstnává ve 2200 obchodech kolem 300.000 pracovníků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Düsseldorf  - Provozovateli velkoobchodu Makro spadl meziroční zisk o polovinu.

V prvním čtvrtelní si německá obchodní společnost Metro vydělala 84 milionů eur.  Metro podle tržeb patří mezi pět největších maloobchodních firem světa. Ve 32 zemích světa zaměstnává ve 2200 obchodech kolem 300 000 pracovníků.

Dubnová čísla však přinesla obrat. V dubnu zákazníci utráceli více než před rokem. Přesto se společnost chystá propouštět.

„Dubnová čísla jsou pro nás potěšujícím zjištěním. Jsme odhodlání chopit se příležitosti," řekl generální ředitel podniku Eckhard Cordes.

Pokud společnost ustojí hospodářskou krizi, může značně posílit svůj podíl na trhu.

Přes možné posílení se společnosti nevyhne propouštění. Firma totiž vykázala náklady 33 milionů eur na restrukturalizační program. Ten počítá se zrušením 15 000 pracovních míst. Výsledkem restrukturalizace má být navýšení provozního zisku o 1,5 miliardy eur a to do doby tří let.

K naplnění tohoto cíle mají společnosti pomoci rozmanité obchodní aktivity. Specializuje se totiž nejen na hypermarketový prodej, ale také provozuje obchody s elektronikou.

Makro Cash&Carry

Divize Makro Cash&Carry působí ve střední Evropě od roku 1993. V Česku otevřela první centrum o čtyři roky později. V současnosti tu provozuje 13 velkoobchodních center. Podle tržeb patří mezi největší obchodní řetězce v zemi.


 

Právě se děje

Další zprávy