U Kaplického knihovny Pecina chyboval, říká Motejl

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 4. 2009 14:19
Antimonopolní úřad se architektonickou soutěží zabýval třikrát. Pokaždé řekl něco jiného.
Ombudsman Otakar Motejl označil změny názorů Antimonopolního úřadu za "ne zcela pochopitelné".
Ombudsman Otakar Motejl označil změny názorů Antimonopolního úřadu za "ne zcela pochopitelné". | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Přístup Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k výběrovému řízení na novou budovu Národní knihovny nebyl správný. Oznámil to dnes veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Antimonopolní úřad se totiž odmítl architektonickou soutěží na návrh nové budovy knihovny zabývat s tím, že nejde o veřejnou zakázku. Navzdory tomu však průběh soutěže komentoval i v médiích.

Třikrát a pokaždé jinak

Úřad se kauzou, která se proslavila výběrem návrhu takzvané Chobotnice nebo Blobu Jana Kaplického, zabýval postupně třikrát. Nejprve tvrdil, že mu rozhodování nepřísluší.

Podruhé, když společnost HŠH architekti upozornila úřad na riziko zadání veřejné zakázky na základě architektonické soutěže. Tehdy Antimonopolní úřad tvrdil, že na postup Národní knihovny se vztahovala výjimka ze zákona o zadávání veřejných zakázek.

A naposled požádalo úřad o stanovisko Ministerstvo kultury. A ÚHOS dospěl na základě expertního posudku k závěru, že výjimku ze zákona přece jen využít nelze. To poté obecně připustila i Evropská komise. A úřad doporučil architektonickou soutěž zrušit.

Chybělo zdůvodnění rozhodnutí

Ministerstvo i Národní knihovnu o tom však informoval pouze dopisem a ne správním rozhodnutím.

"Ochránce považuje za nepřípustné, aby správní orgán nahrazoval rozhodovací činnost neformálními přípisy, které neobsahují zdůvodněný závěr o případném porušení zákonného postupu a proti nimž se nelze řádně bránit," uvedla mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Motejl také kritizuje, že úřad v průběhu času nepochopitelně měnil své názory a svá zjištění náležitě nezdůvodnil. Ombudsman se pozastavil také nad tím, že se Antimonopolní úřad vyjadřoval k regulérnosti soutěže v médiích, ač předtím tvrdil, že mu posuzování tohoto případu nepřísluší.

Pecina se brání: zasáhnout jsme nemohli

Ombudsmanovy závěry se však nelíbí šéfovi Antimonopolního úřadu.

„Nesouhlasím s těmi to závěry. Zdůrazňuji, že v době vedení správního řízení i šetření podnětů nedisponoval náš úřad pravomocí bezprostředně přezkoumávat zákonnost veřejných soutěží o návrh, přičemž stejná situace existuje i v současné době," uvedl Martin Pecina v prohlášení pro tisk.

Úřad navíc ve všech svých vyjádřeních upozorňoval na možnost, že do situace může zasáhnout ve fázi zadávacího řízení, které by po soutěži o návrh následovalo.

 

Právě se děje

Další zprávy