Propad průmyslu zatím přibrzdil, hlásí statistický úřad

Ekonomika Ekonomika
30. 4. 2009 9:08
Březnová data potvrzují, že českému průmyslu pomohlo šrotovné v zahraničí
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Propad českého průmyslu podle předběžných výsledků statistického úřadu přibrzdil.

Průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 17,5 procenta, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). V únoru se průmysl meziročně propadl o 23,4 procenta.

"Šrotovné a dva pracovní dny navíc pomohly českému průmyslu se vymanit ze čtvrtinových poklesů v meziročním srovnání," říká analytička Raiffeisenbank Helena Horská, přestože její odhad byl ještě optimističtější (14 procent). "Až na automobilový průmysl se  pokles u většiny průmyslových oborů jen zastavil. Ale buďme rádi i za to," dodává.

Statistický úřad ovšem odhaduje, že po očištění od počtu pracovních dnů průmyslová produkce klesla o 20,9 procenta. 

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně poklesly o necelých 15 procent. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 16,7 procenta, z toho zakázek ze zahraničí o 15,5 procenta.

V podnicích s padesáti a více zaměstnanci se evidenční počet zaměstnanců meziročně snížil o téměř deset procenta. Průměrná mzda v těchto podnicích pak vzrostla o 2,4 procenta, uvedl ČSÚ.

Závisí na ostatních státech

Nálada mezi průmyslníky se podle Horské sice mírně zlepšuje, ale budoucnost je stále nejistá. "Šrotovné se za čas vyčerpá a hrozí tu, že poté opět dramaticky poklesne poptávka po autech, pokud ekonomiky světa nebudou na tom už lépe," upozorňuje Horská.
 
Pokud se ale v průběhu roku zastaví propad světové ekonomiky a nastane oživení, je možné se již na přelomu roku 2009 a 2010 dočkat kladných výsledků českého průmyslu, doplňuje analytička.

"Předběžné údaje o stavu průmyslu v březnu jsou pro nás v jistém ohledu zklamáním. Čekali jsme sice pokles, ale ne tak dramatický. Čísla jenom dokládají, v jak hluboké recesi se české hospodářství z kraje roku nacházelo," uvedl k předběžným údajům statistiků prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

V odvětvích jako automobilový průmysl se podle něj sice začaly projevovat první příznivé dopady zavedení šrotovného v sousedních, ale na zpomalení trendu to bylo stále málo. "V příštích měsících už by se například toto opatření mělo projevit citelněji," dodal Kužel.

Úřad o průběžných výsledcích vývoje českého průmyslu ve čtvrtek informoval vůbec poprvé. Předběžná březnová data předcházejí pravidelné standardní měsíční výsledky asi o dva týdny. ČSÚ k tomuto kroku přistoupil, aby vyšel vstříc zvýšené poptávce po základních ukazatelích ekonomického vývoje v období globální krize.

 

Právě se děje

Další zprávy