Strach z chřipky spolkne Mexiku přes 10 miliard dolarů

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 4. 2009 16:26
Turistický ruch přinesl vloni Mexiku 10 miliard dolarů. S těmi letos země počítat nemůže.
Strach z nákazy prasečí chřipkou zmrazí turismus v Mexiku.
Strach z nákazy prasečí chřipkou zmrazí turismus v Mexiku. | Foto: Reuters

Brno - Jako by nebylo dost na tom, že se celý svět brání hospodářské krizi. Mexická ekonomika bude muset čelit další ráně, kterou jí bezpochyby zasadí prasečí chřipka.

Nejen české cestovní kanceláře totiž ruší zájezdy do této země, která je podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur osmou nejoblíbenější turistickou destinací na světě.

"Mexické příjmy z cestovního ruchu za loňský rok dosáhly 10 miliard dolarů, to je přibližně 205 miliard korun. To představuje osm procent hrubého domácího produktu Mexika," upozornil mluvčí asociace Tomio Okamura.

Češi si Mexiko oblíbili

Turisté do země nejčastěji přilétají na letiště v karibském letovisku Cancún. Z celkových 22 milionů lidí, kteří přijeli tento americký stát poznávat, jich na tomto místě přistálo 41 procent.

"Právě do Cancúnu míří i charterové lety z Česka. Na druhém místě je letiště v hlavním městě Mexico City, přes nějž do země vstoupilo 27 procent turistů," upřesnil Okamura.

A upozornil, že zájem o Mexiko roste i mezi Čechy. Vloni tam odcestovalo 7 tisíc Čechů, což je o dvacet procent více než před rokem. Vzhledem k tomu, že nejbližší charterové lety do Mexika byly zrušeny z důvody hrozící nákazy, další rekord nejspíš letos nepadne.

 

Právě se děje

Další zprávy