EU si došlápne na bankéře, selhání už odměňovat nebude

Karel Toman
29. 4. 2009 23:30
Unie už nechce odměňovat finančníky za riskování ale za dlouhodobé zisky
Foto: Reuters

Brusel - Prémie dostanete, až když hospodářský cyklus potvrdí, že jsou skutečně zasloužené. A pokud se i potom potvrdí, že jste si k nim pomohli "kouzlením s čísly," prémie vám sebereme.

To jsou jen dva tipy prvního z celkem čtyř okruhů doporučení, které ve středu schválila Evropská komise. Mají omezit „odměny za selhání" zaměstnanců ve finančním sektoru, tedy bankéřů a manažerů velkých firem, kteří ze své pozice ovlivňují riziko, do jakého daná instituce či společnost vstoupí.

Jde sice jen o doporučení, poptávka po jeho naplnění ale mezi veřejností i politiky poslední dobou roste.

Příliš mnoho "perverzních" odměn

Méně rizika, pánové!

Evropská komise doporučuje členským státům přijmout opatření v těchto oblastech:

  • Platová struktura - finanční instituce mají napříště zavést takové politiky odměňování pro zaměstnance, kteří se živí riskováním (risk-taking staff), aby jejich základní plat a prémie byly „v přiměřené rovnováze." Prémie by měly být placeny s odkladem, aby se zohlednil delší hospodářský cyklus. Společnosti by měly mít možnost získat už vyplacené prémie zpět, pokud se prokáže, že data, na základě kterých byla odměna získána, byla zjevně zfalšována.
  • Dohled - platová politika by měla být transparentní, správně zdokumentovaná a má se vyhnout střetu zájmů.  „Navrhování a dohled nad odměňováním by měly být věcí nezávislého představenstva, nemělo by to nechat na vedení firmy," tvrdí eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.
  • Otevřenost - politika odměňování by měla být akcionářům „přiměřeně otevřená" jasným a srozumitelným způsobem.
  • Kontrola - kontrolní orgány by měly zajistit, že se finanční instituce doporučeními budou řídit a docílí tak účinného řízení svých rizik.

„Samozřejmě že odměny budou dál založeny na výkonu. Dosud zde však existovalo příliš mnoho perverzních platových pobídek. Není ani rozumné ani příčetné, aby motivovaly nadměrné riskování pro krátkodobý zisk," zdůvodnil doporučení eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy, podle nějž musí být pobídky napříště naopak spojeny s dlouhodobou ziskovostí.

„Členské státy už s principy souhlasily na Evropské radě a na summitu G20," upřesnil pro Aktuálně.cz mluvčí Evropské komise Mark English. Podle něj jsou přijatá doporučení pouze prvním krokem.

„V červnu komise předloží návrh nové závazné legislativy," sdělil English. Regulátoři v celé EU by díky ní měli možnost uplatnit tvrdší požadavky na držení kapitálu pro všechny poskytovatele finančních služeb, jejichž systém odměňování podporuje nadměrné riskování.

Po roce pak komise plnění doporučení přezkoumá.

Unie utahuje šrouby finančnictví

Doporučení reagují na sérii zpráv od přelomu roku. Vedení několika evropských i nadnárodních bank si vyplatila vysoké odměny, přestože před tím získaly vysoké státní podpory na záchranu před hrozícím krachem. To pobouřilo politiky, akcionáře i veřejnost.

Od té doby se diskutovalo, jak změnit systém odměňování, aby bankéře nenutil k přehnanému riskování pro krátkodobý zisk a aby jim neumožňoval čerpat vysoké odměny, přestože svůj ústav přivedli na pokraj bankrotu.

Po systému, „který neodměňuje selhání," volal v únoru i šéf Evropské komise Jose Barroso. Dnes tento systém dostal poprvé oficiální kontury. Co navrhuje se dočtete v infoboxu Méně rizika, pánové!

Kromě „krocení platů" ve finančním sektoru Evropská unie tlačí také na zrušení daňových rájů a bankovního tajemství na starém kontinentu. Podle ní totiž křiví soutěž mezi státy i jednotlivými sektory finančnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy