Hlas průmyslu: Kalouskova předpověď je moc optimistická

Tomáš Fránek
29. 4. 2009 14:58
Ministerstvo financí i přes změnu svého stanoviska je otimističtější než jiné instituce
Ministr financí Miroslav Kalousek přichází na jednání vlády.
Ministr financí Miroslav Kalousek přichází na jednání vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo financí mění svou předpověď vývoje tuzemské ekonomiky. Ta by podle něj měla klesnou o 2,3 procenta a není vyloučeno, že propad bude ještě větší.

I tak patří stále ministerstvo vedené Miroslavem Kalouskem k těm, kteří věří, že pokles české ekonomiky nebude tak velký. Například Mezinárodní měnový fond uved, že česká ekonomika se letos propadne o 3,5 procenta.

Obtížná věštba

"Hlavní světové ekonomiky se v důsledku krize na finančních trzích nacházejí v recesi, jejíž délku a hloubku je mimořádně obtížné, ne-li nemožné, odhadnout. Česká republika, coby značně proexportně orientovaná země, je na vývoj v zahraničí velmi citlivá. Očekáváme proto, že po období vysoké dynamiky HDP a jejím následném zpomalování v loňském roce dojde letos k poklesu české ekonomiky o 2,3 %. Pro rok 2010 předpokládáme mírný růst HDP o 0,8 %," uvedl dnes ministerstvo ve své prognóze.

Ekonomiku mají letos podle ministerstva držet výdaje domácností.

Výrazně horší očekává ministerstvo i nezaměstnanost. Ta by měla letos stoupnout na 6,1 procenta, přičemž ještě v lednu úřad očekával letos pouze 5,2 procenta. Ještě vyšší nezaměstnanost by měla být podle ekonomů MF v roce 2010, a to 7,5 procenta. Původní odhady přitom počítaly s téměř šesti procenty.

Je to setrvačnost

Ministerstvo zároveň potvrdilo, že deficit veřejných financí letos kvůli hospodářské krizi stoupne na 4,5 procenta hrubého domácího produktu. Česko by tak nesplnilo tříprocentní hranici nutnou pro přijetí eura.

Předpověď ministerstva už ale za příliš optimistickou označil Svaz průmyslu.

Průmyslníci podle signálů od firem čekají pokles až o čtyři procenta. "Svaz průmyslu a dopravy považuje predikci za určitou setrvačnost, kterou ministerstvo prokázalo koncem loňského roku při sestavování rozpočtu," uvedl svaz v prohlášení.

></

 

 

Právě se děje

Další zprávy