Německo počítá s nejhorším vývojem ekonomiky od války

Tomáš Fránek
29. 4. 2009 13:17
Je to špatná zpráva pro Česko
Foto: Reuters

Berlín - Letošní rok bude pro německou ekonomiku nejhorší od konce druhé světové války. Německá vláda tak předpovídá, že hospodaření státu poklesne o šest procent.

Německo má největší ekonomiku v Evropě a je jasně zdaleka největším exportním trhem pro české podniky.

Zhoršení prognózy

Kancléřka Angela Merkelová však zároveň tvrdí, že už příští rok ekonomika poroste o půl procenta. Německo tak výrazně zhoršilo svoji lednovou prognózu, kdy počítalo s poklesem okolo 2,25 procenta.

Od druhé světové války ekonomika nepropadla o více než jedno procento. Zatím nejhůře od války si německá ekonomika vedla v roce 1975, kdy tehdejší západní Německo zaznamenalo propad HDP o 0,9 procenta. Nejhorší výsledek od znovusjednocení Německa v roce 1990 je z roku 1993, kdy propad HDP činil 0,8 procenta.

Ve výhledu vývoje HDP pro tento rok se kabinet přiklonil k odhadům předních ekonomických institutů, které šestiprocentní pokles výkonu německé ekonomiky předpověděly už minulý týden.

Například Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden německému hospodářství pro letošek předpověděl pokles o 5,6 procenta.

Miliony nezaměstnaných

V prognóze, kde vláda počítá s půlprocentním růstem, se však s institucemi rozchází. Ty jsou ve svých odhadech stále ještě pesimističtí.

K lepšímu výsledku německého hospodaření by v příštím roce měli pomoci finanční stimulační plány. "Se dvěma ekonomickými stimulačními programy může Německo zaznamenat úspěch na mezinárodní úrovni a ztlumit pokles v národním měřítku," uvedl oficiálně ve své dnešní zprávě ministr hospodářství Karl- Theodor zu Guttenberg. Informovala o tom agentura Bloomberg.

V odhadech vývoje na trhu práce se vláda v zásadě shoduje s analytiky na očekávaném výrazném nárůstu nezaměstnanosti z letošního průměru ve výši 3,7 milionu lidí bez práce na 4,6 milionu v příštím roce.

Německé a švýcarské instituty ve své společné analýze počítají s tím, že do konce tohoto roku bude překročena hranice čtyř milionů nezaměstnaných a do konce roku příštího by v Německu mohlo být bez práce téměř pět milionů lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy