Česko se mění: od plných skladů k prázdným hospodám

Karel Toman
29. 4. 2009 8:41
Recese se z výroby pro export přenáší na domácí spotřebu a služby. Češi začnou šetřit.
Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Česká ekonomika zřejmě spěje k vrcholu fáze známé jako "vyprodávání skladů." Z exportního průmyslu se tak hospodářská recese nejspíš přelije i do poklesu domácí spotřeby a služeb.

Češi, kteří se zatím v nákupech příliš neomezovali, tak zřejmě začnou citelně šetřit.

"V hospodách nebude tolik lidí, jako teď," naznačil pro Aktuálně.cz jeden z důsledků této proměny ekonom Raiffeisen Bank Pavel Mertlík.

Minulý týden přitom ekonomický poradce amerického prezidenta Baraka Obamy Lawrence Summers blížící se vstup tamní ekonomiky do fáze vyprodávání skladů uvítal. Podle něj jde totiž o příznak blížícího se konce recese.

Česko = USA naruby

Výprodej skladů končí

  • Za normální situace mají firmy plné sklady. Na jedné straně do nich průběžně dodávají zboží a z druhé strany ho odebírá trh.
  • Tento odtok se ale v Česku zastavil někdy v loňském září až říjnu. Sklady zůstaly plné, firmy omezily výrobu a začaly propouštět.
  • Během ledna až února se sklady začaly postupně vyprazdňovat, dnes tato fáze zřejmě vrcholí.
  • Útlum v průmyslu se ale mezitím přenáší do peněženek spotřebitelů. Ti začínají šetřit a to vede k poklesu maloobchodního prodeje a služeb.

Zjednodušeně řečeno: třetina ekonomiky USA stojí, firmy propustily, koho mohly, a mají plné sklady. Sklady se začnou vyprazdňovat, firmy se opět setkají s poptávkou po svém zboží a začnou zase vyrábět a zaměstnávat.

Situace v Česku je ale svým způsobem přesně opačná. Ekonomiku USA totiž žene spotřeba domácností a krize začala právě tam.

Česko je naopak z 80 procent exportní ekonomikou a potíže sem vtrhly ze strany poklesu vývozu. Do snížené spotřeby domácností se tento pokles promítne až po nějakém čase. A ten se zřejmě rychle blíží.

"Škoda omezuje výrobu kvůli krizi, Barum má plné sklady," psalo se v novinách na podzim. "Škoda vyprodává sklady Octavií," psalo se letos v únoru. "Na sklad nevyrábíme. Pokud tam něco je, tak jsou to auta, která jsou objednaná," tvrdí mluvčí Škodovky Jaroslav Černý dnes.

Stejnou odpověď má i mluvčí kolínské TPCA Radek Kňava.

Podle společnosti Cushman & Wakefield, která se zabývá prodejem průmyslových nemovitostí, přibylo za poslední rok 80 hektarů skladů, to je o čtvrtinu víc než o rok dříve. Zároveň ale o více než polovinu vzrostla metráž skladů bez zboží (viz graf).

"Fázi vyprodávání skladů máme zčásti za sebou. Ekonomika exportně orientovaných firem si na dno už zřejmě sáhla," vysvětluje ekonom Mertlík. "Před sebou máme spíš druhou fázi, kdy se recese přenese do soukromé spotřeby a útrat domácností," soudí.

Produkce tahounů české ekonomiky se teď bude podle Mertlíka "vlnit kolem dna," což bude znamenat asi 75 % jejich produkce před krizí. Spolu s odhadovaným tříprocentním poklesem na hlavním českém odbytišti - v eurozóně - to přinese rychlý nárůst nezaměstnanosti: do konce roku až na 11 procent.

Šetřit začnou už i domácnosti

"Firmy jdou na dřeň svých možností. Redukují příjmy i pracovní dobu, jenom aby zůstala zaměstnanost," popsal to před časem jinými slovy předák odborového svazu Kovo Josef Středula. Nevyloučil přitom možnost vlny řetězových bankrotů a hromadného propouštění.

Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

"Bude se šetřit, kde to půjde. To povede k poklesu odbytu zboží nejen dlouhodobé spotřeby, jako to už teď statistiky ukazují třeba u televizorů. Ale také u zboží krátkodobé spotřeby a hlavně služeb," je přesvědčen Mertlík.

Někdy na podzim až koncem roku se tak zřejmě vlivy recese v exportu a domácí spotřebě spojí.

"Důsledky krize se v mnoha firmách projevují právě v této době a výraznější zlepšení prodejů nelze očekávat dříve než na konci třetího čtvrtletí tohoto roku," řekl pro Aktuálně.cz prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

"Tento rok se tak pro mnoho firem pomalu ale jistě stává bojem o existenci podniku."

 

Právě se děje

Další zprávy