Krajina je nad peníze, rozhodl soud v sporu o větrníky

Tomáš Fránek
28. 4. 2009 10:46
Soud se zastal kraje ve sporu o stavbu větrných elektráren
Větrníky - ilustrační snímek
Větrníky - ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno -  Ani dostatečný ekonomický přínos neospravedlňuje výstavbu větrných elektráren v případě, že by došlo k vážnému poškození krajiny, ve které mají elektrárny stát.

V precedenčním sporu, který může být vodítkem i pro další podobné případy, o tom rozhodl Nejvyšší správní soud. Ten už podruhé posuzoval výstavbu dvou obřích větrníků u Jedlové u Poličky, která se nelíbí Pardubickému kraji.

Soudci Nejvyššího správního soudu kraji vyhověli a stavbu větrníků znovu oddálili. Podle Nejvyššího správního soudu krajští úředníci postupovali správně, když vliv větrných elektráren na krajinu (krajinný ráz) nadřadili nad ekonomické zájmy.

Neničte krajinu

Neplatí tak verdikt Krajského soudu v Hradci Králové, který zrušil rozhodnutí kraje nepovolující výstavbu větrníků. Podle Nejvyššího správního soudu není možné zasáhnout do krajiny vždy, když investor prokáže ekonomický přínos. „Takový výklad není přípustný," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu vedený soudcem Vojtěchem Šimíčkem.

Podle soudů kraj sice správně posuzoval, že existuje potřeba výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, to ale jenom za podmínky, že větrníky neponičí krajinu.

„Rozhodně nelze říct, že krajský úřad brojil proti stavbě větrných elektráren. Pouze požaduje, aby zásah do krajinného rázu nebyl příliš významný. Podle názoru soudu je takový postup zcela v souladu s účelem zákona," dodali soudci.

A řízení na krajském úřadu tak podle soudců především slouží k ochranně krajiny a ne k posuzování ekonomickému přínosu stavby větrníků.

Průlom prolomen

Spor o větrníky v Jedlové se táhne už více jak dva roky od chvíle, kdy Pardubický kraj nepovolil jejich stavbu. Společnost Eldaco získala souhlas ke stavbě dvou větrníků od radnice v Jedlové i všech příslušných státních úřadů. Proti se postavila radnice v sousední Poličce, kterou pak podpořil i krajský úřad.

Rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové, který vyhověl investorovi s tím, že kraj rozhodoval zaujatě, označila Česká společnost pro větrnou energii za průlom

"Je to první velký úspěch ve sporu s odpůrci větrné energie," konstatoval předseda společnosti Michal Janeček.

Nyní ale hradecký soud bude muset celý spor znovu projednat a řídit se názorem Nejvyššího správního soudu.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy