V recesi děti nefrčí, čtvrt milionu je na rodiče moc

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
2. 5. 2009 8:30
Není správná doba na potomka, míní Američané
Dítě na sněhu
Dítě na sněhu | Foto: Aktuálně.cz

New York - Když jsem loni v listopadu ve svých 47 letech zjistila, že jsem těhotná, nevěděla jsem, co si počít. Mít další dítě je stresující, riskantní... a také drahé. Propadající se ekonomika není zrovna vhodnou příležitostí pro zplození potomka, popisuje redaktorka listu New York Times.

"Když nakonec těhotenství skončilo potratem v sedmém týdnu, byli jsme s manželem smutní. Ale zároveň se nám ulevilo. Je čas na vasektomii, částečně zažertoval manžel. Vyšlo však najevo, že jsme takto neuvažovali sami," pokračuje ve své zpovědi autorka listu.

V uplynulých měsících totiž řada klinik zaznamenala nárůst počtu mužů, kteří se pro tento zákrok rozhodli, píše list.

Čtvrt milionu dolarů za potomka

Je brzy prohlásit vasektomii za současný trend. Organizace si totiž nevedou roční ani měsíční statistiky vykonaných zákroků. Nejčerstvější data tak pocházejí ze studie zveřejněné časopisem The Journal of Urology před třemi lety. Odhaduje se v ní, že každým rokem se v USA vykoná na 527 tisíc vasektomií.

Dítě narozené v roce 2006, kdy byla poslední čísla zveřejněna, bude stát do 17 let věku své rodiče s průměrnými příjmy přibližně 260 tisíc dolarů. Tento údaj přitom nezahrnuje výdaje na vysokoškolské vzdělání.

Výdajů za další dítě se lidé bojí, říkají finančníci

Podle organizace Planned Parenthood se v jižní Kalifornii zvýšil počet požadavků na vasektomii oproti loňskému prvnímu čtvrtletí o více než 30 procent.

"Recese vyvolala u našich klientů novou naléhavou potřebu," říká tiskový mluvčí organizace Vince Hall. "Dříve jsme mívali tří až šestitýdenní čekací lhůtu. Nyní musí pánové čekat na objednání dva a půl měsíce."

V části Upper East Side na Manhattanu, kde kolaps finančního sektoru omezil výdaje řadě domácností, vykonal doktor Marc Goldstein více vasektomií, než bylo zvykem v posledních pěti měsících.

"Jsem v oboru 30 let a nikdy jsem takový zájem neviděl," říká pro New York Times Goldstein. "Mnoho mých klientů pracuje ve financích a říkají, že se obávají výdajů za další dítě."

Než vyprší zdravotní pojištění

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktualne.cz

"Někteří přijdou, protože jsou bez práce a mají více času pečovat o své zdraví," říká doktor Charles Wilson ze Seattlu. "Ostatní se ztráty zaměstnání bojí a chtějí vasektomii dříve, než přijdou o zdravotní pojištění."

Patří mezi ně také Michael Swogger, třicetiletý softwarový inženýr, který přišel v lednu o práci v gigantu Microsoft. Se třemi dětmi a dalším na cestě se on i manželka rozhodli, že je čas zákrok provést. A to dříve, než vyprší pojištění.

Zákrok - přerušení chámovodů malým operačním zákrokem - obyčejně vyjde na částku 500 a 1000 dolarů, pojišťovna ho však většinou pokrývá. Experti se shodují na tom, že z praktického i finančního hlediska je vasektomie ideální formou kontroly porodnosti.

Poptávku po zákroku v USA podle Halla zvyšuje také to, že ho často mohou zadarmo podstoupit i nezaměstnaní, a to pod záštitou kalifornského programu pro domácnosti s nízkými příjmy Family PACT.

Lékaři nicméně zájemce varují, ať si vasektomii dobře promyslí - zpětný zásah je náročný časově i finančně a navíc bývá z poloviny neúspěšný.

 

Právě se děje

Další zprávy