Licence pro Novu Cinema a Prima Cool rozetne soud

Tomáš Fránek
23. 4. 2009 18:12
Nejvyšší správní soud posílá stížnost k Ústavnímu soudu
Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Brno -  Dočasné licence na digitální vysílání, na základě kterých vysílá například Nova Cinema nebo Prima Cool, bude posuzovat Ústavní soud.

Nejvyšší správní soud totiž považuje ty části zákona, do kterých politici prosadili udělování takzvaných kompenzačních licencí na digitální vysílání,  za protiústavní a poslal je proto s návrhem na zrušení ústavním soudcům.

Dočasné licence do tmy

Politici před dvěma roky po soudních sporech o rozdělení licencí na digitální vysílání schválili změnu zákona, podle které měly televize možnost získat takzvané kompenzační licence. Jde o dočasné povolení na digitální vysílání platné do ukončení analogového vysílání.

Nova tak na základě rozhodnutí vlády a parlamentu získala výměnou za kmitočty potřebné pro rozšíření digitálního vysílání kompenzační licenci pro vysílání v DVB-T, díky které je od prosince 2008 Nova Cinema dostupná i divákům zemského vysílání.

Prima na základě kompenzační licence začala vysílání kanálu Prima Cool. Kompenzační licence získaly i televize TV Barrandov a Z1.

Podle Nejvyššího správního soudu by ale pravidla udělování kompenzačních licencí  neměli určovat politici, paragrafy zákona jsou tak protiústavní. A soud chce, aby sporné paragrafy zrušil Ústavní soud.

Ne politici, ale soudy

„Tato ustanovení podle názoru soudu zasáhla do oblasti, v níž mají pravidla vytvářet soudy, případně správní orgány, nikoli však zákonodárce. Tato ustanovení navíc znemožnila zájemcům o vysílání domáhat se svých práv u soudu," uvedl mluvčí soud František Emmert.

Národní koordinátor pro digitalizaci Zdeněk Duspiva je přesvědčený, že pravidla pro udělování kompenzačních licencí jsou v pořádku. "Prošly důkladným posouzením legislativní rady vlády a pak i parlamentem," řekl Duspiva. Podle něj už není možné celý proces vrátit na začátek ani v případě, že sporné paragrafy ústavní soudci zruší.

Pokud ale Ústavní soud sporné paragrafy posoudí jako protiústavní, mohou se znovu otevřít soudní spory o udělení digitálních licencí.

 

Právě se děje

Další zprávy