Ratingové agentury jsou spoluviníci krize, EU je trestá

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
23. 4. 2009 13:34
Stanovila pro ně přísnější regulaci
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let | Foto: Reuters

Štrasburk - Ratingové agentury budou v Evropské unii fungovat pod novými, přísnějšími pravidly. Ve čtvrtek je schválil Evropský parlament a podpořily členské země.

Tyto agentury, které hodnotí ekonomické subjekty i samotné státy jejich vzájemným porovnáváním platební schopnosti, jsou řadou finančních expertů a politiků označovány za spoluviníky finanční krize.

"Ratingové agentury selhaly v tom, že se nechaly strhnout trhem a včas nepřišly s varováním před riziky rostoucími ve finančním sektoru. Jako problém je zde střet zájmů, kdy agentura hodnotí nějaký instrument a je zároveň placena jeho emitentem. Dalším problémem byla také složitost finančních produktů, která začala být na hodnotící agentury příliš," vysvětlil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Odpověď na krizi

Nová pravidla.

  • nesmí hodnotit finanční nástroje, pokud nebudou mít dostatečně kvalitní podkladové informace
  • nesmí poskytovat poradenské služby
  • musí zveřejnit modely, metodiku a základní předpoklady, ze kterých jejich proces hodnocení vychází
  • povinně zveřejní výroční zprávu o transparentnosti
  • zavedou interní mechanismus kontroly kvality svých ratingových hodnocení

Zdroj: ČTK

"Toto je jedno z opatření, jak odpovědět na krizi," uvedl podle agentury Reuters francouzský europoslanec Jean-Paul Gauzes.

Parlament nová pravidla schválil poměrem 569 pro a 47 proti.

Nová pravidla by mimo jiné měla přinutit agentury k registraci a naplnit řadu dalších podmínek. Budou muset například povinně zveřejňovat informace o tom, jaké modely a metodiky při vytváření ratingů použily.

Změny by také měly zabránit i případným střetům zájmu mezi hodnocenými organizacemi a agenturami. Jednotliví analytici agentur se tak budou muset při delší spolupráci se subjektem měnit, aby se nenarušila jejich nezávislost.

"Nová pravidla se snaží zvýšit transparentnost hodnocení a zamezit střetu zájmů, což je dobře. Na druhou stranu tu vždy budeme volit nějaký kompromis mezi regulací a důležitou nezávislostí agentur. Přes nová opatření ratingové agentury zřejmě ještě dlouho budou znovu budovat svou reputaci," doplnil Vlk.

 

Právě se děje

Další zprávy