Pohání je slunce i plyn, svět staví hybridní elektrárny

Tomáš Fránek
22. 4. 2009 20:25
Elektrárna v Německu by měla by začít fungovat už v příštím roce
Foto: Reuters

Prenzlau - Německo bude mít první hybridní elektrárnu, která bude poháněná větrem, vodíkem a bioplynem. Kancléřka Angela Merkelová ve středu ve městě Prenzlau na severovýchodě země položila základní kámen této unikátní stavby.

Elektrárna bude podle agentury Reuters stát asi 21 milionů eur a už od začátku příštího roku bude dodávat elektřinu asi do 2000 bytů a a teplo až do 3000 domácností.

Hlavně vítr

Hlavním zdroje  elektřiny budou větrné turbíny. Energie, která se okamžitě nevyužije, se elektrolýzou přemění na vodík. Ten se v situaci, kdy bude nedostatečný, nebo naopak příliš silný vítr, zkombinuje s bioplynem s místních podniků.

Německo tak chce přispět do plánů Evropské unie na snížení emisí CO2 o 20 procent a zároveň chce splnit plán, aby 20 procent energie pocházelo z obnovitelných zdrojů.

Ve světě už rostou i další velké hybridní elektrárny využívající obnovitelných zdrojů. Floridská veřejná energetická společnost Florida Power & Light už na konci loňského roku zahájila výstavbu hybridní solární koncentrátorové elektrárny.

Podle serveru ekoblog.cz jde o kombinaci solární technologie s plynovou elektrárnou. Na ploše přes 200 hektarů je instalováno 180 000 zrcadel, která koncentrují sluneční záření na potrubí s vodou a vytváří tak páru roztáčející turbínu a pohánějící elektrický generátor.

Alžírsko i Florida

Kromě toho je instalován ještě plynový zdroj tepla, který se uvádí do provozu při oblačném počasí a v noci. Celkový výkon elektrárny je 75 MW.

Španělská společnost UTE zase staví integrovanou sluneční elektrárnu s kombinovaným cyklem o výkonu 150 MW, která bude fungovat v Alžírsku.

V elektrárně budou dvě plynové turbíny o výkonu 40 MW, jedna parní turbína o výkonu 80 MW a dvě solární pole s parabolickými žlaby o výkonu 25 MW.

 

Právě se děje

Další zprávy