Textovky i volání z EU do Česka od července zlevní

Ekonomika Ekonomika
22. 4. 2009 13:00
Za SMS Češi zaplatí maximálně 11 eurocentů, tedy asi tři koruny

Štrasburk - V zemích Evropské unie bude od července levnější zasílání textových zpráv z mobilních telefonů. Za jednu SMS Češi zaplatí maximálně 11 centů, tedy přibližně tři koruny bez DPH.

Rozhodli o tom ve středu europoslanci. Ti zároveň stanovili cenové stropy pro volání a využívání datových služeb v zahraničí.

Za SMS zákazníci bez daně zaplatí při zasílání z jiného státu unie v přepočtu nejvýše tři koruny. Nyní je to přitom kolem osmi korun.

U telefonátů by od července měla cena bez DPH za minutu u odchozího hovoru dosahovat maximálně 0,43 eura (11 korun a 60 haléřů) a u příchozího 0,19 eura (přes pět korun).

Již koncem března se českému předsednictví EU podařilo dohodnout kompromis mezi členskými státy a europoslanci na finálním znění nových pravidel. Ta nestanovují přesné limity, nýbrž maximální ceny, které operátoři mohou lidem účtovat.

V současnosti EU omezuje maximální cenu na 46 eurocentů, tedy 12,40 koruny.

Další snížení by mělo pokračovat v dalších letech: od července 2010 se bude platit nejvýše 0,39 eura za minutu odchozího hovoru a 0,15 eura za příchozí hovory a o rok později nejvýše 0,35 eura za odchozí a 0,11 eura za příchozí hovor.

Navíc operátoři budou muset také povinně účtovat lidem ceny za roaming za jednotlivé sekundy, i když si budou moci stanovit minimální dobu hovoru a to ve výši půl minuty.

 

Právě se děje

Další zprávy