Kutilové nejásají. Na zateplovací dotace nedosáhnou

Karel Toman
24. 4. 2009 10:13
Kutilové se obávají, že dotace na zateplení bude mít efekt jako šrotovné a mine se účinkem
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha, Kroměříž - Českým a moravským kutilům se vůbec nelíbí způsob, jakým bude stát vyplácet až 25 miliard, které chce do konce roku 2012 dát na energetické úspory.

Obrovský zájem o zateplování domů také může mírně zvýšit ceny některých materiálů. Stavební práce však zřejmě díky útlumu stavebnictví nepodraží.

„Jsem schopný zateplit si dům, podlahy, vyměnit okna. Když si to udělám sám, ušetřím peníze, proto to lidé dělají. Například zateplení zbývající části domu by mě takto vyšlo na 150 tisíc. Polovinu bych dostal jako dotaci," vysvětluje mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna, který právě renovuje svůj dům v nedalekých Zdounkách

Efekt šrotovného: nejchudším se nevyplatí

„I když jsem ale schopen dodržet všechny normy, za stávajících podmínek musím práci zadat firmě, která to udělá třeba za 400 tisíc. Při padesátiprocentní dotaci na tom v konečném důsledku prodělám. Ty peníze tak na to mít nebudu, nebo si budu muset vzít úvěr," tvrdí Zrna.

„Spoustě lidí je pak z toho humbuku zklamaných, protože se to vyplatí jen lidem, kteří na to mají peníze. Těm, kteří je nemají, dotace nepomůže. Je to výhodné jen pro někoho," uzavírá Zrna.

Nemíjí se tedy celé „Velké zateplování" částečně účinkem, když mnoho nejchudších domácností, které bydlí v nezateplených domech a topí bůhví čím, aby ušetřily, možná budou skutečně uvažovat tak, jak naznačuje Zrna?

Podobný efekt se totiž obvykle objevuje u šrotovného: ty největší „střepy" kvůli němu ze silnic nezmizí, protože jimi jezdí ti nejchudší. A těm vládní příspěvek na koupi nového auta nestačí.

Ministerstvo: fušery dotovat nemůžeme

Ministerstvo životního prostředí se toho neobává. „Zájem o tento program je obrovský. I podle naší předběžné studie to nebude problém," tvrdí mluvčí rezortu Jakub Kašpar.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Proč tedy ministerstvo neumožňujeme dotace na práci svépomocí? „Jsou to veřejné peníze a musíme mít jasnou garanci toho, že práce budou provedeny kvalitně," vysvětluje Kašpar. Na jiné podmínky by podle něj ani nepřistoupili kupci českých emisních povolenek, které "velké zateplování" zaplatí.

„I já mám například příbuzné, kteří si stavební práce umí provést stejně kvalitně jako stavební firma. Zdaleka ne každý je ale takhle šikovný a může to zfušovat. Tohle je pojistka, jak to nedopustit," řekl mluvčí.

Pokud je ale zájem o určitý segment na trhu obrovský, logika trhu velí, že se blíží jeho zdražování. Podle expertů to ale nebude žádné drama.

Logiku trhu chladí útlum stavebnictví

„Stavebnictví je v určitém útlumu a letošních deset miliard do zateplování není v tom objemu peněz, jaké se v oboru pohybují, až tolik," uvažuje analytik Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus.

„Může být zvýšená poptávka po stavebních materiálech, které se při zateplování používají, celkově ale u stavebních prací výraznější efekt nebude," dodává.

Stejně věc vidí i Stanislav Hovězák z brněnské pobočky Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy