Čtete zde: Apple a McDonald's vydělávájí i v krizi

Ekonomika Ekonomika
23. 4. 2009 9:08
Krácení nákladů a s tím spojené propouštění je nyní pro firmy častým postupem
Foto: Reuters

Praha - Nižší zisky, krácení nákladů a s tím také často spojené propouštění zaměstnanců - to je postup, který v současné době musí zvolit celá řada firem, i těch nejsilnějších.

Jak se které v době ekonomické krize daří? Sestavili jsme pro vás přehled hospodaření těch nejvýznamnějších společností za první tři měsíce letošního roku.

Yahoo: Zisk klesá, zmizí další pracovní místa

Čistý zisk americké internetové společnosti Yahoo se v prvním čtvrtletí propadl o téměř 80 procent na celkem 118 milionů dolarů z 537 milionů dolarů před rokem. Oznámila to firma s tím, že bude muset zrušit dalších téměř 700 pracovních míst. To odpovídá zhruba pěti procentům její celkové pracovní síly.

"Lidé se skutečně zajímají o strukturu zisku tohoto podniku," upozornil analytik Jason Avilio z firmy Kaufman Brothers. Tržby společnosti klesly o 13 procent na 1,58 miliardy dolarů. Yahoo již loni v říjnu ohlásila zrušení zhruba 1600 pracovních míst. Podle agentury Reuters ale čtvrtletní výsledky naznačily pokroky ve snižování nákladů, což vedlo k nárůstu ceny akcií Yahoo.

PSA Peugeot Citroën: Poptávka je slabá, letos se čeká ztráta

Francouzské automobilce PSA Peugeot Citroën v prvním čtvrtletí meziročně klesly tržby o čtvrtinu na zhruba 11 miliard eur, a to kvůli slabé poptávce. Firma dodala, že ve čtvrtletí snížila výrobu o téměř 40 procent. V celém letošním roce očekává ztrátu.

Automobilka letos nadále počítá s poklesem evropského trhu s automobily o 20 procent. Upozornila rovněž, že celkové vyhlídky automobilového průmyslu zatím zůstávají navzdory vládním opatřením na podporu poptávky po automobilech velmi vrtkavé. Prodej hotových automobilů společnosti PSA se v prvním čtvrtletí snížil o 23,5 procenta na 619 tisíc vozů. Po započtení dodávek nesmontovaných automobilů klesl prodej podle agentury Reuters pouze o 18,7 procenta na 713 000 vozů. Zásoby neprodaných vozidel meziročně klesly o 21,4 procenta. Společnost upozornila, že snižování zásob zůstává její klíčovou prioritou.

Volkswagen: Zisk se propadl o tři čtvrtiny

Provozní zisk německé automobilky Volkswagen se za první tři čtvrtletí letošního roku snížil o 76 procent, a to na částku 312 milionů eur. Součástí je rovněž česká Škoda Auto. Bez zahrnutí jednorázového příjmu z prodeje brazilské divize by se Volkswagen propadl do provozní ztráty.

Boeing: Zisk firmě klesl na polovinu

Americkému výrobci letadel Boeing klesl v prvním čtvrtletí zisk o polovinu na 610 milionů dolarů (12,8 miliardy Kč). Za propadem stojí ekonomická krize, která přiměla aerolinky zrušit nebo odložit objednávky nových letadel. Společnost současně v dnešním prohlášení snížila výhled na letošní rok kvůli slabým podmínkám na trhu s komerčními letadly i vojenskou technikou. 

Příjmy společnosti se za tři měsíce do konce března zvýšily o tři procenta na 16,50 miliardy dolarů. Hodnota nevyřízených objednávek však klesla o čtyři procenta na 339 miliard dolarů.

McDonald's je spokojený, levné jídlo lidi láká

Zisk řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl navzdory krizi o čtyři procenta na 979,5 milionu dolarů (20,5 miliardy Kč). Výsledky překonaly odhady analytiků, protože společnosti se díky nabídce levného jídla podařilo přilákat do svých restaurací více zákazníků. 

Zisk na akcii činil 87 centů, analytici přitom očekávali v průměru zisk jen 82 centů na akcii.

Apple: Za zisky i nadále stojí iPhone

Americké společnosti Apple stoupl ve druhém fiskálním čtvrtletí čistý zisk o 15 procent na 1,21 miliardy dolarů. Firma těžila hlavně z velké obliby mobilního telefonu iPhone.

Tržby se za tři měsíce do 28. března zvýšily o devět procent na 8,16 miliardy dolarů. Zisk na akcii stoupl na 1,33 dolaru z loňských 1,16 dolaru, a výrazně tedy překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters. Ti očekávali v průměru zisk jen 1,09 dolaru na akcii. Apple prodal ve čtvrtletí 3,8 milionu iPhonů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loni.

eBay klesl zisk, i tak ale překvapil analytiky

Zisk i příjmy internetové aukční síně eBay v prvním čtvrtletí letošního roku již podruhé za sebou klesly. Důvodem je slabá ekonomika, která snižuje zájem o obchody. Čistý zisk se za tři měsíce do konce března snížil o 22,3 procenta na 357,1 milionu dolarů. I tak ale eBay překvapil experty - zisk na akcii vykázal ve výši 0,39 dolaru. Trh přitom čekal 0,336 USD/akcie.

Počet aktivních uživatelů, což je pro investory hlavní ukazatel toho, jak se společnosti daří lákat nové prodávající a kupující, stoupl o dvě procenta na 88,3 milionu.

Hyundai: Poptávka po autech je stále slabá

Čistý zisk jihokorejské automobilky Hyundai Motor se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o 42,7 procenta na 225 miliardy wonů. Na výsledcích firmy se podepsala globální ekonomická krize, která prudce snížila poptávku po nových automobilech.

Tržby se propadly o 26,4 procenta na 6,03 bilionu wonů. Po celém světě Hyundai prodala téměř 622 tisíc vozů. To je o 13,3 procenta méně než ve stejném období loni. Podíl firmy na globálním trhu se však zvýšil na 4,7 procenta z loňských čtyři procent.

 

Právě se děje

Další zprávy