Účet za úvěry, které zažehly krizi: až 4 biliony dolarů

Ekonomika Ekonomika
21. 4. 2009 16:18
MMF poprvé od začátku krize do svých odhadů zahrnul i dluh z Japonska a Evropy
Foto: Reuters

Washington - Celkové odpisy takzvaného toxického dluhu bank a finančních institucí v USA, Evropě a Japonsku mohou dosáhnout až 4,1 bilionu dolarů.

Uvedl to v úterý podle agentury Reuters Mezinárodní měnový fond (MMF).

Jde o špatné půjčky, které se bankám pravděpodobně nepodaří získat zpět. Fond poprvé od začátku finanční krize v roce 2007 do svých odhadů úvěrových ztrát zahrnul i dluh z Japonska a Evropy.

Podle zprávy o Globální finanční stabilitě budou banky potřebovat více kapitálu, aby se jim podařilo vyrovnat se s odpisy a obnovit důvěru investorů ve finanční systém.

Doposud banky na celém světě navýšily kapitál o asi 900 miliard dolarů. Asi polovina jsou peníze získané prostřednictvím záchranných úvěrů od vlád.

Odpisy finančních institucí v USA kvůli globální krizi by měly činit 2,7 bilionu dolarů. To je dvojnásobek ve srovnání s odhadem, který MMF zveřejnil před půl rokem.

Za využití několika možných scénářů MMF odhaduje, že banky v USA budou potřebovat další kapitál v objemu 275 miliard až 500 miliard dolarů. V Británii 125 miliard až 250 miliard dolarů a v eurozóně 375 miliard až 725 miliard dolarů. 

Fond však také poznamenal, že celková výše úvěrových ztrát by mohla být nižší, pokud se vládám podaří přijít s rozhodnými a dobře cílenými akcemi. Banky ve Spojených státech, eurozóně a Británii by měly v letech 2008 až 2010 vykazovat ztráty, poté se začnou vracet k zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy