Nevídané: Ceny v průměru v Británii po 50 letech klesly

Ekonomika Ekonomika
21. 4. 2009 12:16
Země sklouzla do deflace
Znak britské libry
Znak britské libry | Foto: Reuters

Londýn - Británie zažívá nevídaný jev, poprvé po 50 letech sklouzla země do deflace.

Deflace vzniká ve chvíli, kdy je v ekonomice příliš mnoho zboží (služeb) a málo peněz využitelných na jeho nákup.

Podle britského indexu spotřebitelských cen zahrnujícího i úrokové splátky hypotečních úvěrů (index RPI) se v průběhu března ceny snížily o 0,4 procenta. To je poprvé od roku 1960, co inflace měřená indexem RPI, vykázala negativní číslo. Informoval o tom v úterý tamní statistický úřad.

Pokles cen očekávala většina ekonomů, protože v indexu jsou zahrnuty úrokové splátky hypotečních úvěrů.

Ekonomové v reakci uvedli, že statistika o inflaci je pokřivena vlivem velmi vysokých cen ropy v minulém roce, zatímco nyní je cena ropy výrazně nižší.

Navíc další propad spotřebitelských cen měřeno RPI může mít dopady pro mnoho majitelů bytů, uvedl server deníku Times. Tento index se totiž používá jako základna při domlouvání platů v soukromém sektoru.

Krátkodobou deflaci ekonomové neoznačují za výrazné nebezpečí pro ekonomiku, výrazně horší je situace, kdy je deflace dlouhodobá.

Pokles cen (jak spotřebitelských, tak cen výrobců) totiž vede ke snížení tržeb a zisků firem a podnikatelů, kteří jsou nuceni snižovat náklady. To pak vede k růstu nezaměstnanosti, případně i ke snižování mezd zaměstnanců.

Rostoucí nezaměstnanost a klesající mzdy snižují koupěschopnou poptávku domácností. Nižší poptávka vede k dalšímu tlaku na snižování cen.

 

Právě se děje

Další zprávy