Zeman: Lékem na krizi je více zakázek, ne nižší daně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 4. 2009 11:22
Návrhy ODS i ČSSD na řešení dopadů krize by podle něj mohly zbytečně zvýšit schodek rozpočtu

Praha - Návrhy ODS i ČSSD na řešení dopadů hospodářské krize by podle bývalého premiéra Miloše Zemana mohly zbytečně zvýšit schodek státního rozpočtu. ODS návrhy na snižování daní zmenšuje příjmy rozpočtu, ČSSD pak podporou spotřeby plýtvá jeho výdaji, uvedl Zeman na úterním finanční fóru věnovanému dopadům globální krize.

Za lék na krizi považuje investice do budoucnosti. "Jsem pro, aby se v krizi budovalo. Jsem pro restrikce v rozpočtu, pokud ovšem bude přesun od provozních výdajů k výdajům investičním," řekl Zeman.

Více zakázek firmám

Stát by měl podle něj místo snižování daní zajistit podnikatelům zakázky. "Pokud podnikatelé nebudou mít zakázky, nebudou mít zisk a stát nebude mít výnos z daní," uvedl bývalý premiér.

Stejně tak podle Zemana zaměstnanci jako voliči ČSSD nepotřebují delší podporu v nezaměstnanosti, ale práci. "Když podnikatelé budou mít zakázky, tak se zájmy obou skupin shodují. Stát by tedy měl kofinancovat zakázky soukromým firmám, a to zakázky investiční povahy. Neměl by financovat spotřební poptávku, kterou navrhuje ČSSD," uvedl Zeman.

Užitečných projektů, které by mohli podnikatelé jako zakázky získat, je podle Zemana celá řada. Problémem je spíše podle něj až jejich přílišné množství, které neumožňuje financování všech. Jako příklad uvedl Zeman investice do čističek odpadních vod, dopravní infrastruktury, IT a podobně.

Kalousek a Tůma se shodli na vývoji ekonomiky

Zeman rovněž uvedl, že na rozdíl od řady ekonomů se domnívá, že hospodářská krize bude mnohem hlubší, než jsou nyní odhadované jeden nebo dva roky.

Česká národní banka bude v nové prognóze pro letošek očekávat pokles ekonomiky mezi jedním a dvěma procenty, více než v minulé prognóze. Uvedl to dnes guvernér banky Zdeněk Tůma. Již dříve však podotkl, že česká ekonomika by se mohla pozvolna odlepit ode dna během příštího roku. Nejbližší dvě čtvrtletí budou podle něj pro tuzemskou ekonomiku hodně těžká, protože dopady krize se začnou naplno projevovat.

S tím souhlasí i ministr financí Miroslav Kalousek. Letos by podle něj propad ekonomiky neměl přesáhnout dvě procenta. V roce 2010 lze čekat hospodářský růst o půl procenta.

"Ale musím dodat: ´nebo také ne´, protože nevíme, jací kostlivci mohou vyplout ze skříně," dodal k odhadům ministr s tím, že je velmi těžké nyní cokoliv předpovědět.

 

Právě se děje

Další zprávy