Zlepšení ekonomiky potrvá dlouho, varuje Obamův poradce

Ekonomika Ekonomika
19. 4. 2009 18:09
Po špatných zprávách přicházejí ty smíšené, řekl Lawrence Summers v televizi NBC
Foto: Reuters

Washington - Nejnovější ekonomická data ve Spojených státech se zlepšila, oživení ale bude pomalé, prohlásil dnes hlavní ekonomický poradce Bílého domu Lawrence Summers.

"Po období, kdy nebyly pozitivní statistiky k nalezení, vidíme některé statistiky smíšené," řekl ředitel Národní ekonomické rady v televizi NBC. "Je to ale dlouhá cesta a zabere hodně času. Bude to chtí znovu vytvářet pracovní místa a podporu finančnímu systému," dodal.

Podle Summerse změny v datech naznačují, že záchranný fiskální stimulační balíček prezidenta Baraka Obamy pomáhá stabilizovat ekonomiku.

Data i nadále prozrazují, že vážná recese působí zemi, kde od jejího začátku přišlo o práci přes pět milionů lidí, hodně bolesti.  Přesto se objevilo pár rozptýlených náznaků tetmpo ekonomického propadu se zpomaluje.

Peníze vraťte, až bude líp

Globální akciové trhy v pátek rostly šestý týden v řadě a ceny ropy vzrostly nad 50 dolarů za barel díky pozitivní náladě spotřebitelů a zlepšeným čtvrtletním výsledkům některých bank.

Vládní akce na ochranu finančního sektoru si však také vyžádala masivní injekce peněz daňových poplatníků na podporu kapitálových pozic jejích největších bank, což si vyžádalo ostrou kritiku od veřejnosti jako záchrana bohatých bankéřů.

Od té doby několik bank oznámilo, že chtějí peníze vrátit zpět. Summers takový postoj uvítal. Zároveň však řekl, že to dělat nemusejí, pokud by se tím jejich účetnictví opět dostalo pod tlak nebo že byly nuceny omezit tok úvěrů do ekonomiky.

"Nechceme, aby lidé vraceli vládě peníze způsobem, který by je znovu dostal do potíží," řekl Summers.

 

Právě se děje

Další zprávy