Kalousek: Schodek ve výši 150 milard bude letos úspěch

Ekonomika Ekonomika
19. 4. 2009 13:33
Ministr financí v demisi varuje: hlubší schodek by byl velmi nebezpečný
Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky.
Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Schodek rozpočtu lze letos i příští rok udržet s deficitem do 150 miliard korun. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom shodli ministr financí v demisi Miroslav Kalousek a předsedou sociální demokracie Jiří Proubek.

"Bude to ale bolet," upozornil Kalousek s tím, že hospodářská krize státní pokladně ubere na straně příjmů a že i takto velký schodek bude znamenat úspory. "Na základě čísel, která máme k dispozici, bych to považoval za úspěch," dodal.

Letošní rozpočet počítá se schodkem 38 miliard, v době, kdy byl schválen ale počítal s tím, že česká ekonomika letos slabě poroste. Od té doby se ale situace zhoršila. "Pokles HDP o dvě procenta je možný," řekl Kalousek v pořadu.

Paroubek navrhl, že by se měl státní rozpočet pro letošní rok aktualizovat, aby se ukázal jeho skutečný schodek. To ale Kalousek odmítl.

"Připouštím, že schodek bude vyšší. Rozpočet ale není třeba novelizovat. Skončilo by to vyššími výdaji, které by sněmovna určitě schválila," řekl.

Do konce dubna podle svých slov předá vládě rámec rozpočtu pro letošní rok se schodkem do 150 miliard. "Znamená to, že nevyčerpám výdajové limity, to bych byl na deficitu 170 miliard. To bych považoval za velmi nebezpečné.

Dlouhý: Propad může být i hlubší

Předseda socialistů označil schodek 150 miliard pro letošní rok za reálný. Úřednická vláda je navíc podle něj ideální příležitost, jak omezit "rozežranost", neboli zbytečné výdaje ministerstev.

Člen vládní rady pro ekonomiku Vladimír Dlouhý označil toto číslo za správné a uvítal shodu obou politiků jako uklidňující. Podle něj je teď přísnost při správě pokladny velmi důležitá.

"Může před námi být hlubší propad a musíme tedy být připraveni na hlubší šetrnost. Je pak otázka, jestli nebudeme muset šáhnout na mnohem bolavější místa, než je rozežranost na ministerstvech," upozornil.

 

Právě se děje

Další zprávy