Je tu válka národních měn, slabší vyhrává

Tomáš Fránek
17. 4. 2009 10:42
Země se snaží oslabovat svoje měny

Hamburg - Kdo měl v minulosti v době hospodářské krize slabou měnu, ten ji zvládl poměrně lehce.

A proto i nyní - v době recese, která nemá obdoby - se země snaží oslabit svoje měny s vírou, že jim to pomůže v konkurenčním boji.

Podle německého deníku Die Welt tak už začala celosvětová válka měn. Centrální banky intervenují na devizových trzích, za miliardy nakupují cenné papíry nebo dávají peníze na velmi nízké úroky.

Singapur, Švýcarsko, Korea

Levná národní měna podle expertů oslovených deníkem má dvě základní výhody. Firmy mají možnost dostat se na světový trh s lepšími cenami a export tak poroste. A slabá měna likviduje konkurenci ze zahraničí.

Die Welt uvádí i několik příkladů. Tak například šéf centrální banky v Singapuru se rozhodl oslabit hodnotu místního dolaru, městský stát stojí před nejsilnějším poklesem hospodářství od roku 1965.

Jako další příklad je uváděna Korejská republika. Od začátku krize její won oslabil vůči euru o 47 procent.

Švýcarská národní banka zase intervenuje na trzích proti vlastnímu franku. To se líbí například viceguvernérovi švédské Riksbank Larsu Svenssonovi. "Devalvace by byla nejlepším ze všech možných netradičních řešení," řekl. Švédsko svoji měnu devalvovalo už před 78 roky v době hospodářské krize.

Americký Fed zase dává na nákup akcií miliardy, hodnota dolaru klesla o šest procent.

Slabý zlotý a koruna

Také slabý polský zlotý podporuje podle agentury Reuters polskou ekonomiku. Podle expertů je totiž možné, že se i polská ekonomika dostane do recese, a to i přesto, že podle dosavadních prognóz má jako jedna z mála růst.

"Oslabení zlotého pomůže ekonomice, aby se do recese nedostala," řekl člen Rady pro měnovou politiku polské Národní banky Jan Czekaj.

Slabá koruna je výhodná i pro české firmy. "Koruna od října oslabila v podobném rozsahu jako libra. Pro české automobilky a jejich domácí subdodavatele je to dobrá zpráva," řekl už dříve Michal Brožka z Raiffeisenbank.

"Mluví se o tom, že exportéři si korunu zajistili na mnohem silnějších úrovních, nicméně je významná řada těch, kteří se zajistili jen z části a nebo vůbec. A pro ně je oslabující koruna rozhodně pozitivní."

 

Právě se děje

Další zprávy