Polsko kráčí od ruské závislosti, plyn doveze z Kataru

Ekonomika Ekonomika
16. 4. 2009 23:01
Dodávky mají začít už v roce 2014
Do plynového potrubí se vrací napětí.
Do plynového potrubí se vrací napětí. | Foto: Reuters

Varšava - Polský plynárenský monopol Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) podepsal smlouvu s katarskou Qatargas Operating Company na dodávky kapalného plynu. Informovala o tom agentura Reuters.

Plyn by měli Poláci začít dostávat od roku 2014 po dobu 20 let.

Qatargas ho polské společnosti poskytne ročně okolo jednoho milionu tun. To odpovídá zhruba 1,4 miliardy kubických metrů či asi desetině roční spotřeby Polska.

Plyn se bude do země dopravovat tankery. Polsko informovalp o svém plánu postavit terminál pro zkapalněný plyn už před více než třemi lety, staví také plynovod z Norska.

"Kapalný plyn pomáhá vládám ve světě vylepšit diverzifikaci jejich energetických dodávek," prohlásil podle Gulf Times šéf Qatargas Faisal M. al-Suwaidi.

Pro státem kontrolovanou PGNiG to znamená menší závislost na ruských dodávkách této suroviny.

Pro tento krok se Polsko rozhodlo poté, co spor mezi Ukrajinou a Ruskem ohledně cen plynu vyústil v omezení dodávek do Evropy.

Přestože se prozatím spory vyřešily, Polsko stále dostává jen zhruba 76 procent dodávek plynu z Ruska. Firma RosUkrEnergo, která do země suroviny dodává, totiž kvůli hádce Ukrajiny a Ruska transport zastavila.

V souvislostech: Evropská bitva o plyn vypukla v Maďarsku, Česko zaspalo


 

Právě se děje

Další zprávy