Má váš klient na zaplacení? Ode dneška si to ověříte

Karel Toman
16. 4. 2009 19:26
Na CzechPointech ode dneška získáte ověřený výpis z insolvenčního rejstříku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Důležitou pojistku pro své obchody dostávají dnešním dnem podnikatelé, nebo prostě lidé, kteří chtějí někomu něco drahého prodat. Na kontaktních místech veřejné správy Czech Point a na 51 pobočkách Hospodářské komory České republiky získají na počkání výpis z insolvenčního rejstříku.

Narozdíl od pouhé informace z internetové databáze na stránkách ministerstva spravedlnosti tak budou mít úředně potvrzený doklad, zda firma nebo člověk, s kterým se chystají uzavřít obchod, není v insolvenčním řízení.

„Uvítají to zejména podnikatelé. Dochází tak k dalšímu zefektivnění komunikace s úřady," je přesvědčen prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Zájem bude i kvůli recesi

V tak zvané Ověřovatelské kanceláři Hospodářské komory, jejichž seznam je na jejích webových stránkách, tak podnikatelé získají další dokument k už dostupným výpisům z obchodního a živnostenského rejstříku, katastru nemovitostí, rejstříku trestů, registru řidičů nebo seznamu kvalifikovaných dodavatelů.

„Ano, ode dnešního dne to funguje. Zatím se ale ještě nikdo neozval, takže jsme ještě žádný výpis nevydali," potvrdila pro Aktuálně.cz Veronika Hladká z Hospodářské komory ve Zlíně. Podle ní by mohl být zájem o novou službu značný také kvůli současné hospodářské recesi, která zvyšuje riziko druhotné platební neschopnosti.

„Zjistíte si například, zda firma není v insolvenčním řízení, detaily o jeho průběhu nebo kdo je případně jejím insolvenčním správcem," dodává Hladká.

Zavádění novinky dnes ale všude hladce nešlo. Například na Hospodářské komoře v Táboře o ní ještě ráno nevěděli. „Máte pravdu, ode dneška to běží, měli jsme tu ale jinou práci, nastudujeme to a spustíme to zítra," řekl o chvíli později Zdeněk Švarc z tamní Hospodářské komory.

V rejstříku je možné najít firmy i osoby. Vyhledává totiž podle dvou ukazatelů. Podle identifikačního čísla organizace najde právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Podle osobních údajů pak fyzickou osobu, ať už podniká nebo ne.

Všechny "úřady" pod jednou střechou

Poplatek za vydání ověřeného výpisu se řídí zákonem o správních poplatcích a zavedenými zvyklostmi hospodářské komory. „Žadatel zaplatí 70 Kč za první stranu výpisu, za každou následující pak 50 Kč," píše na svých stránkách Hospodářská komora.

Ověřené výpisy ale získáte i na ostatních kontaktních místech veřejné správy, tedy na vybraných pobočkách České pošty a obecních úřadech.

Na rozdíl od dřívějších roztříštěných informací publikovaných v Obchodním věstníku je insolvenční rejstřík novým informačním systémem veřejné správy pro zveřejňování insolvenčních řízení a sledování jejich průběhu „na jednom místě." Jsou v něm informace o insolvenčních správcích, dokumenty z insolvenčních spisů i zákonem stanovené informace týkající se dlužníků.

 

Právě se děje

Další zprávy