Šidit pojišťovnu nebude snadné, je tu program na nehody

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 4. 2009 21:30
Ošidit pojišťovnu při hlášení dopravní nehody se nemusí vyplatit
Takto zobrazí dopravní nehodu program Virtual Crash.
Takto zobrazí dopravní nehodu program Virtual Crash. | Foto: Česká pojišťovna

Brno - Pár desítek tisíc přece pojišťovnu nezruinuje a já budu mít na dovolenou. I to může být úvaha, která stojí na začátku hlášení o autonehodě, která se nikdy nestala. Klientům České pojišťovny se však dotažení takového nápadu do konce nemusí vyplatit.

Od začátku roku nemusí policisté podle zákona vyjíždět k nehodě, kde je škoda nižší než 100 tisíc korun. Proto největší pojišťovna v Česku prověřuje podezřelé autonehody sama.

Pomocí vlastního systému sběru dat a programu Virtual Crash (virtuální nehoda) dokáží odborníci České pojišťovny přesně analyzovat průběh nehody a odhalit tak i podvody.

„Na základě velkého množství informací získaných jak od klientů, tak přímo na místě nehody, dokážeme přesně simulovat průběh nehody a vytvořit její animaci, kterou pak lze sledovat z různých úhlů pohledu," vysvětluje ředitel odboru likvidace škod pojištění motorových vozidel České pojišťovny v Brně Pavel Fišer.

Sedm ze třinácti nehod byly podvody

Právě v Brně tento projekt vznikl a prošel i testovací fází. Podle Fišera nyní dokáže pojišťovna podezřelé nehody analyzovat levněji, rychleji a také přesněji.

V testovací fázi prověřoval program Virtual Crash třináct dopravních nehod. U sedmi z nich odhalil pojistný podvod.

„Po průzkumu touto metodou se účastníci těchto nehod přiznali, že k jejich havárii vůbec nedošlo anebo se stala za úplně jiných okolností," dodal Fišer.

Program si na sebe vydělá

Přestože náklady na nový program vystoupaly na necelý půlmilion korun, pojišťovně se velmi rychle vrátí. Jen vloni, ještě bez použití programu, odhalila česká pojišťovna pojistné podvody za 274 milionů korun.

„Program prověří ročně asi 200 nehod a podle našich propočtů tak ušetří přibližně osm milionů korun," doplnil Fišer.

Podle statistik pojišťoven patří právě fingované dopravní nehody a fingované krádeže vozidel k nejčastějším způsobům pokusů o pojistný podvod. Pachateli takového podvodu hrozí až dvouleté vězení.

„Pokud však škoda dosáhne nejméně půl milionu korun, už se sazba zvyšuje na osm let. A v případě pojistného podvodu za pět a více milionů korun může strávit podvodník ve vězení až 12 let," upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Češi dlouho nezůstanou jediní, kterým program ztíží podvádění. Zavedení programu zvažuje partnerská společnost České pojišťovny Generali Slovensko.

 

Právě se děje

Další zprávy