Důkazy jsou tu: Bankéři zavírali oči před problémy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 4. 2009 14:44
Problémy bank jako Fortis a Dexia nepřišly náhle, ukazuje zpráva
Foto: Reuters

Brusel - Problémy bank, z nichž dvě - Fortis a Dexia - se v uplynulých měsících ocitly na pokraji bankrotu, se neobjevily ze dne na den a jejich manažeři si jich byli mnohdy vědomi. Nicméně před nimi přivírali oči.

Ukazuje to zpráva belgické speciální parlamentní komise, která se problémy bank zabývá a o níž ve středu informoval vlámský deník Der Standaard.
 
Zpráva především napadá vedení belgické banky Fortis, jejíž pád otřásl celým finančním systémem Beneluxu. Finanční ústav se rozpadl a jeho belgická část skončila v rukách francouzské BNP.

Vnitřní audit ale ve svého času jedné z největších bank v Evropě odhalil závažná pochybení již 24. června loňského roku, tedy v době, kdy se ještě plně neprojevila celosvětová finanční krize.

Úděsný nedostatek kapitálu

Fortis měl především problém s dostatkem kapitálu z krátkodobého hlediska, zpráva jej dokonce nazývá jako "úděsný". "Šéfové banky před těmito varováními přivírali oči, navzdory varováním CBFA (belgický bankovní dozor)," uvedl Der Standaard.

Fortis ale nebyl jediným finančním ústavem, který se ocitl v problémech díky špatným rozhodnutím managementu.

Banka Dexia, která působí také ve střednmí Evropě, ale z velké části doplatila za svou nepřehlednou organizační strukturu. Ta vedla k tomu, že ani její šéf a mnohdy ani belgický bankovní dozor neměl přehled o všech strategických rozhodnutích vedení.

Několikaměsíční zpoždění

Klíčovým problémem se ukázala skutečnost, že americká divize banky společnost FSA, která měla na starost vydávání dluhopisů, nebyla vůbec začleněna do finanční skupiny. Belgický bankovní dozor tak vůbec netušil, co se ve firmě děje, a o problémech se dozvěděl s několikaměsíčním zpožděním.

"Starali se (manažeři bank) jen sami o sebe, což je v přímém rozporu s principy demokracie," uvádí zpráva parlamentní komise. Podle ní se nemůže vedení bank chovat vstřícně jen ke svým akcionářům, ale musí brát ohledy také na vlastní zaměstnance či klienty.

 

Právě se děje

Další zprávy