Další propouštění: Slavná banka UBS ruší tisíce míst

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
15. 4. 2009 12:29
Za první tři měsíce roku vykázala ztrátu 1,75 miliard dolarů
Foto: Reuters

Curych - Největší švýcarská banka UBS bude muset kvůli omezení nákladů příští rok zrušit 8 700 pracovních míst. Informovala o tom ve středu britská BBC.

Bankovní gigant zasažený krizí před časem oznámil, že se za první čtvrtletí letošního roku dostal do ztráty ve výši dvě miliardy švýcarských franků (1,75 miliardy dolarů).

"UBS přistoupí ke značnému krácení nákladů ve všech oblastech. Rozsáhlé rušení pracovních míst je bohužel nevyhnutelné. UBS očekává, že omezí počet svých zaměstnanců do roku 2010 na 67 500 lidí," oznámila banka, která na konci minulého měsíce zaměstnávala celkem 76 200 pracovníků a o rok dříve pro ni pracovalo 83 800 lidí.

"Výsledek je velkým zklamáním. Po nečekaně dobrých výsledcích Goldman Sachs a Wells Fargo a optimistických komentářích ohledně prvních měsíců roku od Deutsche Bank jsme od UBS čekali alespoň stagnaci," nechal se podle agentury Reuters slyšet jeden z obchodníků.

Banka teď doufá, že se jí dalším propouštěním podaří ušetřit až čtyři miliardy švýcarský franků. V plánu má zrušit dohromady 2 500 míst ve Švýcarsku a další tisíce v USA. Neoznámila však, kolik propuštěných má být ve Velké Británii, kde zaměstnává na sedm tisíc lidí.

Kvůli globální krizi a zpomalení ekonomiky musela švýcarská UBS již dříve odepsat asi 50 miliard dolarů a její akcie ztratily za posledních 12 měsíců téměř tři čtvrtiny své hodnoty.

UBS se navíc potýká s vyšetřováním amerických úřadů kvůli údajnému podvodu a daňovým únikům, do kterých by mohli být zapleteni občané USA.

 

Právě se děje

Další zprávy