ČEZ dá šrotovné na pračku. Úřad zkoumá, co na to zákon

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska, tof
15. 4. 2009 14:53
ČEZ přispěje na mrazáky, lednice a pračky 1000 korun. Podobnou akci nabízí E.on i některé slovenské společnosti.

Brno - Potvrzení o ekologické likvidaci, nebo jen starý spotřebič naložený v autě a tisícikoruna je vaše.

Pokud jste však zákazníky společnosti ČEZ a přijeli jste si do některého z obchodů Euronics nebo Datart pro novou lednici, mrazák, kombinovanou chladničku nebo pračku. Energetický gigant dnes totiž zveřejnil podrobné podmínky akce "Bílé šrotovné" a zároveň začal tisícikorunový příspěvek vyplácet.

Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina ale hned oznámil, že úřad postup firmy posoudí. "Šetření je na samém počátku a z této skutečnosti nelze bez dalšího vyvozovat, že se společnost ČEZ dopustila protisoutěžního jednání," uvedl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Podle zástupců ČEZu bude akce trvat do poloviny června, v případě vyčerpání příspěvků i dříve. Výši částky určené na akci podporující nákup energeticky úsporných spotřebičů však neupřesnili.

Postup elektrárenské firmy se nelíbí prodejci elektroniky Electro World, který v prohlášení uvedl, že se cítí krokem ČEZu, jenž se obrátil pouze na jeho konkurenci, poškozen.

E.on nechce být pozadu

Ačkoliv název akce odkazuje na současné šrotovné, zaváděné v automobilovém průmyslu, myšlenka podpory energeticky úsporných přístrojů není původní. Před dvěma lety nabízel konkurenční E.on svým zákazníkům slevu ve výši 17 až 28 procent na bílou elektroniku značky Whirlpool.

Ani nyní nechce dvojka na českém energetickém trhu zůstávat pozadu. Když ČEZ oznámil, že dnes zveřejní podrobnosti akce, E.on na svých stránkách představil rozšířený program výhod a slev. I E.ON nabídne výrobky jenom určitých firem.

"Ve spolupráci se společností Whirlpool nabídne E.on svým zákazníkům 500 korun za nákup úsporného elektrospotřebiče. Kromě toho v prodejnách Baumax budou naše zákazníky čekat slevy na energeticky úsporné výrobky ve výši až 10  procent," uvedl některé z výhod mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Slevy nabízejí i slovenské společnosti

Příležitost ušetřit díky svému distributorovi elektřiny za vybavení domácnosti nabízejí i některé slovenské společnosti. Podle serveru Aktuálne.sk chystá podobnou akci jako ČEZ i Západoslovenská energetika. Podrobnosti však zatím zveřejňovat nechce. Projekt se chystá představit až v létě.

Východoslovenská energetika spustila zahájila projekt "Šetříme energii" už loni v dubnu. Její zákazníci mohou při nákupu tepelných čerpadel u sedmi smluvních prodejců ušetřit 10 procent z ceny přístroje.

A pozadu není ani Středoslovenská energetika. Nedávno zahájený program "Šetříme spolu elektřinu" nabízí zákazníkům spolu s vybranými výrobci a dodavateli slevy od 10 do 49 procent při nákupu úsporných domácích elektrospotřebičů a vytápěcích systémů.

Důvod uvádějí všechny energetické společnosti stejný - motivovat lidi k rozumnému užívání energie.

Čtěte také:

ČEZ je 336. největší firma světa, v žebříčku stoupá

Elektřina opět zdražuje. Vyplatí se fixace ceny?

Vyplatí se mít bohatý ČEZ? Státu ano, ostatním nikoli

 

Právě se děje

Další zprávy