Miliardová pokuta strojírnám platí, rozhodl soud

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 4. 2009 14:48
Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti ÚOHS a zrušil verdikt Krajského soudu v Brně
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Téměř miliardová pokuta, kterou před dvěma lety udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže celkem 16 firmám z nadnárodních holdingů za mnohaletý kartel, platí.

Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti antimonopolního úřadu a anuloval verdikt Krajského soudu v Brně. Ten pokutu úřadu loni zrušil. Nyní se ale musí kauzou zabývat znovu. Vyplývá to z úřední desky soudu.

Sankce, která je nejvyšší v historii úřadu, týká se například firem Alstom, Hitachi, Siemens nebo Toshiba.

Podle úřadu firmy od roku 1988 do roku 2004 nezákonně kooperovaly v tendrech. Sdělovaly si ceny svých nabídek, a jedna z nich si tak vždy zakázku zajistila.

V Česku jde jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů korun. Podle antimonopolního úřadu ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení.

Za stejný prohřešek už firmy pokutovala Evropská komise a za jeden kartel nelze trestat dvakrát, uvedl loni soudce Krajského soudu v Brně David Raus k důvodům zrušení pokuty. Kartel jako takový soud nezpochybnil.

Evropská komise stejným firmám vyměřila pokutu v celkové výši přes 750 milionů eur (podle tehdejšího kurzu přes 21 miliard korun), šlo o druhou nejvyšší sankci za kartel v historii evropského soutěžního práva.

 

Právě se děje

Další zprávy