Bubliny oligarchů praskají, Děripaskovo impérium upadá

Karel Toman
12. 4. 2009 16:51
Počet ruských miliardářů spadl na polovinu, největší potíže má jejich bývalé eso

Moskva - Počet ruských miliardářů se oproti loňsku propadl o polovinu. Jejich žebříček vedl ještě loni jako nejbohatší muž Ruska Oleg Děripaska se jměním 44 miliard dolarů a 290 tisíci zaměstnanci.

Teď naopak tento král ruského hliníkového průmyslu hledá v Kremlu ochranu před věřiteli. V polovině února už  server Russia Today odhadoval jeho jmění "jen" na 5 miliard dolarů. Dluhy, které nemůže splatit, vyčíslil na konci února na 30 miliard dolarů.

Unavený mogul v džínech

Hliníkový warlord

  • Oleg Děripaska pochází z malé vesnice na jihu Ruska. V privatizaci po pádu Sovětského svazu skupoval podíly od dělníků. Roku 1994 už mu patřila pětina hliníkárny v Sajanogorsku.
  • Se svou sibiřskou investiční skupinou se později zapojil do tak zvané Hliníkové války o ovládnutí odvětví v Rusku. Válka za sebou nechala tucty mrtvol, Děripaska z ní vyšel jako vítěz, později mu FBI odmítla dát víza do USA kvůli jeho údajnému napojení na mafii.
  • S univerzitními tituly za fyziku a ekonomii, jsou podle podřízených Děripaskovými hlavními devizami „velmi nízká tolerance k hovadinám a společenskému jemnocitu" nebo „schopnost klást správné otázky."
  • Jeho největším trumfem je ale umění získávat přátele. Přes dnes už exilového oligarchu Borise Berezovského se dostal k šéfovi kremelského personálu (s jehož dcerou se později oženil) a nakonec i k bývalému prezidentovi Borisi Jelcinovi.
  • S Vladimírem Putinem, kterého si oligarchové vybrali jako Jelcinova nástupce, a který se jich za to na oplátku snažil zbavit, se ale nikdy plně nespřátelil.

Na březnové setkání oligarchů s ministrem financí Alexejem Kudrinem přijel Děripaska neoholený, v džínech, zamlklý a unavený. Útěchy se mu ale nedostalo. Jednání bylo novinářům uzavřené, podle nejmenovaného svědka časopisu Newsweek na něm však Kudrin k oligarchům prohlásil: "bankroty budou."

Jednačtyřicetiletý Děripaska je nepsaným králem ruského hliníkářství (viz infobox Hliníkový warlord). Spolu s Romanem Abramovičem založil největšího zpracovatele hliníku v Rusku RusAl, na vrcholu měl podíly v mnoha nadnárodních společnostech.

Jeho impérium se mu ale začíná rozpadat pod rukama. Tři procenta ze svých původních 57 % akcií RusAlu byl podle britského Telegraphu nucen prodat Michailu Prochorovovi jako splátku svého bezmála třímiliardového dluhu. Tomu přitom podle Russia Today dlužil celkem bezmála osm miliard dolarů.

Děripaska - stát ve státě

Právě od Prochorova koupil vloni v březnu čtvrtinový podíl v huti Norilsk Nickel za 4,5 miliardy dolarů. V říjnu už ale Děripaskovi zahraniční věřitelé hrozili, že podíl kvůli jeho nesplaceným dluhům převezmou. Tehdy mu ještě ministerstvo financí půjčilo. To bylo ale naposledy.

Děripaska mezitím přišel o své podíly v největším světovém subdodavateli automobilek Magna nebo nadnárodním gigantu Hochtief. Koncem března vypršelo ultimátum, které mu dal na splátku jeho podílu další stavební obr Strabag.

Potíže mají i jeho automobilky Volha a GAZ, kterou navíc tíží problémy její britské pobočky, výrobce dodávek LDV.

Foto: Reuters

Není to však jen velikost, kterou Děripaskovo impérium připomíná malý postkomunistický stát ve státě. Jsou to i příčiny, kvůli kterým se dostal do potíží.

"Je zaúvěrovaný, že by z toho i lidem v Lehman Brothers bylo mírně nevolno," shrnul to jeden z jeho zahraničních věřitelů. "Všechno nakoupil za půjčené peníze a majetek pak znovu zastavil," dodal.

Dokud stála na trzích tuna hliníku tři a půl tisíce dolarů, dluh nebyl pro Děripasku problém. Pokles poptávky skoro o čtvrtinu a pád ceny na 1350 dolarů za tunu jej ale srazil k zemi. Podle Russia Today stále věří, že se mu do června podaří z dluhů vymanit.

Děripaska v tom ale rozhodně není sám. Podle ruského časopisu Finans se seznam ruských miliardářů vloni kvůli finanční krizi scvrkl ze 101 na 49.

 

Právě se děje

Další zprávy